КАЛИНКА – ЦРВЕНО ЗРНО ПОЛНО СО ЗДРАВЈЕ: ГО ЗАЈАКНУВА СРЦЕТО, ГО НАМАЛУВА ВОСПАЛЕНИЕТО, ЈА ПОДОБРУВА МЕМОРИЈАТА

Калинката е суперхрана

Сокот од калинка обезбедува здрави антиоксиданси, помагајќи во обновувањето на мускулите и когнитивната функција.

Иако е вкусна и хранлива, калинката може да предизвика реакции кај луѓе со алергии или интеракции со некои лекови, па затоа се препорачува претпазливост.

Калинката е едно од најстарите овошја во светот. Истражувањата потврдуваат дека калинката може да придонесе за здравјето на срцето, да го подобри варењето на храната, да го регулира шеќерот во крвта и да го зајакне имунитетот.

Освен што е вкусна, калинката е и исклучително хранлива, поради што често се класифицира како таканаречена суперхрана.

Нејзините активни состојки, како што се полифенолите и витаминот Ц, помагаат во заштитата на клетките од оштетување и ги намалуваат воспалителните процеси во телото. Без разлика дали се консумира како свежо овошје, сок или се додава во оброци, калинката е лесен начин за збогатување на исхраната со корисни хранливи материи и природна енергија.

Придобивки од калинка

Плодот од калинка може да обезбеди здравствени придобивки за различни состојби. А листовите на растението можат да имаат корисни ефекти, вклучително и заштитен ефект кај невролошките нарушувања.

Калинката е добра за срцето

Се смета дека калинката го подобрува здравјето на срцето со намалување на воспалението . Во преглед на осум клинички студии, истражувачите откриле дека сокот од калинка го намалува систолниот и дијастолниот крвен притисок кај луѓето кои го пиеле редовно.

Друга студија покажала дека луѓето со срцеви заболувања кои пиеле сок од калинка имале поретки и поблаги болки во градите . Тие исто така имале пониски нивоа на одредени маркери кои укажуваат на подобро здравје на срцето.

Здравје на уринарниот систем

Истражувањата покажуваат дека калинката може да придонесе за здравјето на уринарниот систем. Студиите врз животни покажаа дека сокот од калинка може да помогне во спречувањето на камења во бубрезите . Сепак, експертите веруваат дека калинката нема директно влијание врз нивното создавање.

Калинката го контролира нивото на шеќер во крвта

Овошјето, вклучувајќи ги и калинките, содржи природни шеќери кои обично се безбедни за лицата со дијабетес доколку се консумираат умерено. Некои истражувања покажуваат дека може да го подобри нивото на шеќер во крвта на гладно кај лицата со дијабетес.

Придобивките може да се прошират на метаболичкиот синдром, кој се карактеризира со инсулинска резистенција, проблеми со холестеролот, висок крвен притисок и дебелина, и може да има заштитен ефект кај масна болест на црниот дроб поврзана со метаболичка дисфункција (MASLD), која често се јавува кај дебелина и дијабетес.

Калинката помага во варењето на храната

Калинката е богата со диетални влакна, кои можат да помогнат во варењето на храната. Покрај тоа, полифенолните антиоксиданси присутни во овошјето се познати по тоа што го намалуваат воспалението, што може да придонесе за подобро гастроинтестинално здравје.

Во една студија, истражувачите откриле дека глувците на кои им бил даван екстракт од калинка не развиле воспалително заболување на цревата (IBD) со иста стапка како оние кои не го консумирале. Студиите врз луѓе, исто така, укажуваат на придобивки за луѓето со улцерозен колитис.

Калинката го намалува ризикот од рак

Соединенијата во калинката може да имаат антиканцерогени својства. Прелиминарните истражувања сугерираат дека калинката може да има улога во превенцијата или третманот на разни видови рак. Нејзините ефекти се проучувани кај следниве видови рак:

Простата, гради, бели дробови, дебело црево, леукемија.

Ја подобрува физичката издржливост

Некои истражувања сугерираат дека полифенолите од калинка можат да ја подобрат физичката издржливост.

Една студија покажа дека консумирањето екстракт од калинка го зголемува времето до исцрпеност кај  велосипедисти. Истражувачите исто така заклучиле дека екстрактот од калинка може да помогне во закрепнувањето на оштетените мускули.

Калинката има позитивен ефект врз когнитивните заболувања

Антиоксидансите од калинка можат да помогнат во подобрувањето на меморијата и когнитивната функција со заштита на нервните клетки од оксидативно оштетување.

Во една студија во која учествувале луѓе на средна и постара возраст, учесниците кои пиеле околу 240 мл сок од калинка дневно во текот на една година постигнале подобри резултати на тестовите за меморија во споредба со оние кои примиле плацебо пијалок.

Придобивки од сок од калинка

Сокот од калинка не содржи иста количина на витамини и влакна како јадливиот дел од овошјето. Сепак, тој сепак обезбедува здрави антиоксиданси и хранливи материи кои можат да имаат бројни здравствени придобивки. Покрај полифенолните антиоксиданси, сокот од калинка содржи и: мали количини на аминокиселини, шеќери, вклучувајќи гликоза, лимонска киселина и аскорбинска киселина ( витамин Ц ).

Зошто калинката се смета за суперхрана

Калинката често се опишува како суперхрана бидејќи содржи соединенија кои можат да го намалат ризикот од болести. Особено е богата со моќни антиоксиданси како што се елагитанини, пуникалгини и антоцијанини.

Овие соединенија помагаат во намалувањето на воспалението и го штитат телото од оштетување предизвикано од слободни радикали (нестабилни молекули). Овошјето е исто така богато со растителни влакна и витамин Ц.

Нутритивна вредност на калинката

Калинката е исклучително богата со хранливи материи, витамини и минерали. Една чаша од околу 174 грама калинка содржи приближно: калории: 234, масти: 3,3 г, протеини: 4,71 г, јаглехидрати: 52,7 г, шеќери: 38,6 г, влакна: 11,3 г, калциум: 28,2 мг, натриум: 8,46 мг, витамин Ц: 28,8 мг, магнезиум: 33,8 мг, калиум: 666 мг, фосфор: 102 мг, фолат (витамин Б9): 107 μg.

Дали семките од калинка се јадат?

Семките од калинка може да се јадат.

Семките од калинка се изучуваат и за нивните потенцијални здравствени придобивки, вклучително и можна употреба во превенција и третман на рак, дигестивни заболувања, дијабетес и други состојби.

Кој треба да избегнува калинки?

Калинката е здрав избор за повеќето луѓе, но некои сепак треба да ја избегнуваат. Иако несаканите ефекти се ретки, некои лица може да доживеат проблеми со варењето, како што е дијареја. Не е познато како калинката влијае на фетусот или бебето за време на бременоста и доењето.

Исто така е важно да се земат предвид следниве ризици: алергиски реакции, доколку постои алергија на калинка, таа не треба да се консумира. Симптомите на алергиска реакција може да вклучуваат: чешање, течење на носот, оток, уртикарија (осип), тешкотии при дишење.

Интеракции со лекови

Калинката може да реагира со одредени лекови, вклучувајќи:
лекови за намалување на крвниот притисок
лекови за намалување на холестеролот
разредувачи на крв
Доколку земате терапија на рецепт, се препорачува да разговарате со лекар пред да започнете со консумирање на големи количини на овошје или сок од калинка.

Дијабетес и заболување на бубрезите

Ако некој има дијабетес или заболување на бубрезите, треба да биде внимателен со количината на калинка што ја внесува.

Калинките се богати со калиум, што може да биде проблем за луѓе со одредени проблеми со бубрезите. Исто така, содржат природни шеќери, кои можат да влијаат на нивото на шеќер во крвта кај некои луѓе со дијабетес.

Сепак, повеќето луѓе со овие состојби не треба да го ограничуваат внесот на калинки. Во секој случај, најдобро е да се консултирате со лекар.

Заклучок

Заради многуте придобивки од конзумирањето на калинаката, таа треба да биде често на вашата трпеза. Калинката ја подобрува работата на срцето, го подобрува варењето, го намалува ризикот од рак и ја подобрува физичката издржливост. Затоа не се двоумете, ако немате алергиска реакција, калинката е вистинскиот избор.