
Добрата вест е дека крвниот притисок може да се контролира со диета, вежбање и лекови кога е потребно.
Веројатно веќе ги знаете основите на здрава исхрана за срцето – дека масните меса како сланина и колбаси не се најдобриот избор за појадок и дека треба да ги ограничите газираните пијалоци, вклучително и диеталните газирани пијалоци.
Храната богата со антиоксиданси, како што се овошјето, зеленчукот и растителните протеини, му помагаат на срцето, додека црвеното месо може да работи против вас, пишува Параде.
Сепак, постојат намирници чие влијание врз крвниот притисок и здравјето на срцето не е толку јасно. Јајцата се една од нив. Ако имате висок крвен притисок или сакате да го избегнете, дали е подобро да јадете белки од јајца наместо цели јајца?

Дали јајцата се добри за здравјето на срцето?
Ако ги сакате јајцата, нема потреба да се откажувате од нив за здравјето на срцето. Д-р Дебора В. Сандлоф, доктор по медицина, директорка на Програмата за срце и крвни садови за жени во Lehigh Valley Health Network, дел од Jefferson Health, вели дека јајцата можат да бидат дел од здрава исхрана за срцето, сè додека се јадат умерено, објавува Danas.rs.
„За луѓето со хипертензија, умереното консумирање јајца – до едно јајце дневно – се чини безбедно како дел од здрава исхрана“, вели таа, додавајќи дека придобивките од јајцата се најизразени кога се дел од балансирана исхрана, како што се DASH диетата или медитеранската диета.
„Кардиоваскуларните ефекти на јајцата зависат од целокупната исхрана, а придобивките се најочигледни кога јајцата се јадат со овошје, зеленчук и интегрални житарки, додека внесувањето на преработена храна и црвено месо е ограничено“, вели д-р Сандлоф.

На пример, некој што јаде јајца со сланина или колбас и има исхрана богата со заситени масти ќе има различен ефект од некој што јаде омлет со зеленчук.
Ако сакате две или три јајца за појадок, дали тоа може да ви наштети на срцето?
Д-р Сандлоф вели дека не се препорачува за луѓе со хипертензија, но ако сте генерално здрави, би требало да биде во ред.
Студија од 2025 година објавена во „Зборникот на трудови на Друштвото за исхрана“ покажа дека јадењето две јајца дневно не го зголемува ЛДЛ холестеролот ако целокупната исхрана е со ниска содржина на заситени масти.
Заклучок
Една храна нема да го одреди вашето здравје – важно е како се вклопува во вашата целокупна исхрана. Ако исхраната е здрава и јајцата се јадат умерено, можете да уживате во нив без да се грижите за зголемен ризик од срцеви заболувања.
Како јајцата влијаат на крвниот притисок?
Д-р Сандлоф вели дека ефектот на јајцата врз крвниот притисок може да биде неутрален или малку корисен.
„Повеќето докази укажуваат дека умерената консумација – до едно јајце дневно – не го зголемува значително крвниот притисок, а во некои случаи може да биде поврзана со понизок крвен притисок. Сепак, ефектот зависи од популацијата и исхраната“, објаснува таа.
Мета-анализа од 2020 година на 748 луѓе покажа дека јадењето до три јајца дневно веројатно нема значително да влијае на крвниот притисок.
А што е со белката од јајце наспроти целото јајце?
Разликата е мала.
„Холестеролот е примарниот механизам преку кој цели јајца можат да влијаат на срцето. За крвниот притисок, доказите не покажуваат јасна разлика помеѓу белките од јајца и целите јајца бидејќи повеќето студии го анализираат целото јајце“, вели д-р Сандлоф.

Доколку имате висок холестерол, белките од јајца можат да бидат добра замена, бидејќи белките немаат холестерол, додека жолчките содржат околу 186 мг холестерол по јајце. Доколку немате висок холестерол, се препорачува цело јајце бидејќи жолчката содржи корисни хранливи материи: холин, фолна киселина, витамин Д и витамини од групата Б.
Заклучок
Контекстот е клучен. Ако вашата исхрана го поддржува здравјето на срцето и јадете јајца умерено, нема потреба да се откажувате од нив.

















