Се чини, дека ова баш и не е вистина, еден сосема поинаков леб е всушност најдобар по здравјето, барем така мисли американскиот кардиохирург доктор Стивен Гундри, кој советува да се држиме подалеку од лектинот или другите токсични расителни протеини кои се наоѓаат во пченицата и производите без глутен. Кога консумираме лектини тие предизвикуваат одреден вид хемиска војна во телото, но и инфламаторни реакции кои доведуваат до зголемување на тежината и други здравствени проблеми.
Што треба да јадеме?
Најдобар леб е оној од бадемово брашно, косоково брашно, но без житарки. Овој вид леб е совршен ако сакате да го намалите внесот на шеќери.
Еве го рецептот:
Потребно:
- 75 г кокосово брашно
- 60 г мелен златен лен, цело зрно
- 3 белки
- 3 поголеми јајца
- 5 лажици маслиново масло
- 1 прашок за печиво
- 140 мл топла вода
Начин на приготвување: Загрејте ја рерната на 180 степени. Смелете го лененото семе. Сите суви состојки измешајте ги во еден сад. Во друг поголем сад со миксер изматете ги јајцата и белките. Додајте ги сувите состојки и се заедно убаво изматете. Нека отстои 5 до 10 минути за да се згусне. Ставете во калап и печете 35 до 40 минути.