Кардиолог открива кој е најдобриот леб за нашиот организам

Мислите дека ако јадете леб од цело зрно или без глутен му правите добро на организмот?

Се чини, дека ова баш и не е вистина, еден сосема поинаков леб е всушност најдобар по здравјето, барем така мисли американскиот кардиохирург доктор Стивен Гундри, кој советува да се држиме подалеку од лектинот или другите токсични расителни протеини кои се наоѓаат во пченицата и производите без глутен. Кога консумираме лектини тие предизвикуваат одреден вид хемиска војна во телото, но и инфламаторни реакции кои доведуваат до зголемување на тежината и други здравствени проблеми.

Што треба да јадеме?

Најдобар леб е оној од бадемово брашно, косоково брашно, но без житарки. Овој вид леб е совршен ако сакате да го намалите внесот на шеќери.

Еве го рецептот:

Потребно:

  • 75 г кокосово брашно
  • 60 г мелен златен лен, цело зрно
  • 3 белки
  • 3 поголеми јајца
  • 5 лажици маслиново масло
  • 1 прашок за печиво
  • 140 мл топла вода

Начин на приготвување: Загрејте ја рерната на 180 степени. Смелете го лененото семе. Сите суви состојки измешајте ги во еден сад. Во друг поголем сад со миксер изматете ги јајцата и белките. Додајте ги сувите состојки и се заедно убаво изматете. Нека отстои 5 до 10 минути за да се згусне. Ставете во калап и печете 35 до 40 минути.