КАРДИОЛОГ ПОСОЧИ КОМБИНАЦИЈА ОД ХРАНА ШТО НЕ Е ДОБРА ЗА ЛУЃЕ СО ХИПЕРТЕНЗИЈА

Дали имате висок крвен притисок? Ова не е ужина или храна за вас

На многу луѓе им се допаѓа оваа комбинација, но не е за секого, особено не за луѓе со висок крвен притисок.

Некои намирници подобро се апсорбираат кога се јадат заедно, како што се куркумата со црн пипер или колагенот со храна богата со витамин Ц.

Сепак, постои и друга страна: одредени комбинации можат да бидат исклучително нездрави, особено за луѓе со хипертензија – висок крвен притисок.

Храна што треба да ја избегнувате ако имате висок крвен притисок

Бидејќи високиот крвен притисок влијае на голем дел од возрасната популација, лекарите предупредуваат дека некои навики во исхраната можат дополнително да ја влошат состојбата. Токму затоа тие го привлекуваат вниманието кон една особено ризична комбинација.

Според кардиолозите , комбинацијата од сланина и сирење може да биде исклучително лоша за срцето кога се јаде редовно.

„Сланината и сирењето се омилена храна на многу луѓе, но редовната консумација може да му наштети на здравјето на срцето, особено кај луѓето со висок крвен притисок“, изјави кардиологот д-р Мартин Скот Досон за Параде.

Кардиологот д-р Каришма Патва, исто така, предупредува дека оваа комбинација создава оброк екстремно богат со натриум и заситени масти, што претставува дополнителен товар за кардиоваскуларниот систем.

И двајцата нагласуваат дека луѓето со висок крвен притисок треба да ја избегнуваат оваа комбинација колку што е можно повеќе.

Клучот е во секојдневните навики кои придонесуваат за здравјето на срцето

Експертите објаснуваат дека сланината е особено проблематична. Д-р Досон објаснува:

„Вишокот натриум влече вода во крвотокот и ја зголемува количината на крв што срцето мора да ја пумпа. Со текот на времето, тој напор го отежнува контролирањето на крвниот притисок и ги оштетува ѕидовите на крвните садови. Заситените масти во сланината, исто така, го зголемуваат LDL холестеролот, што дополнително го зголемува кардиоваскуларниот ризик“, вели тој.

Д-р Патва додава дека и сланината и сирењето се богати со натриум и заситени масти, а нивните негативни ефекти се засилуваат кога се јадат заедно. Д-р Досон нагласува дека сирењето може да се вклопи во балансирана исхрана, но не и во комбинација со сланина.

Сепак, кардиолозите нудат неколку поздрави опции за оние кои сакаат солени појадоци. Д-р Патва препорачува појадок од белки од јајца, сирење со малку маснотии и мисирка, и вели дека таков избор „го намалува внесот на заситени масти и натриум“.

Д-р Досон препорачува сендвич со јајца, авокадо, лиснат зеленчук, домати и леб од цело зрно: „Нуди здрави масти, протеини, влакна и калиум. Оваа комбинација ја поддржува контролата на крвниот притисок, помага во намалувањето на LDL холестеролот, а сепак обезбедува утешен, заситувачки појадок. “ Како алтернатива на зеленчук, тој предлага тофу со куркума и црн пипер.

„Оброците треба да бидат пријатни, а не казна. Клучот е да се создадат секојдневни навики што го подобруваат здравјето на срцето, а воедно да се одржуваат храната и традициите што ги сакате“, заклучува д-р Досон.