Картон, пластика, стакло… На овие површини вирусот може да се задржи и до 72 часа

“Капките можат на таквите површини да останат неколку дена и така да го зголемат ризикот од зараза“, вели д-р Сузан Басер, лекар од Балтимор и предупредува да внимавате што допирате со рацете.

До денес ни е всадена навиката: Мијте ги рацете често како би го намалиле ризикот од зараза со коронавирус.

Но, што е со ризикот кој се наоша на тврдите површини? Пулт на бензинска пумпа, во продавница, конзерва/лименка со пченка или стаклено шише/тегла?

“Капките можат на таквите површини да останат неколку дена и така да го зголемат ризикот од зараза“, вели д-р Сузан Басер, лекар од Балтимор и предупредува да внимавате што допирате со рацете.

“Вирусот не може да влезе низ рацете, туку само ако со раката на која е вирусот го допреме носот, устата или очите. Миењето раце е еднакво ефикасно како и носењето ракавици. Намирниците кои ги купуваме носат ризик, па мој совет е првите денови по купувањето да се стават во “карантин“ и да не се допираат додека не помине времето за кое вирусот преживува на повеќето површини“, вели д-р Гордан Лауч.

Според извештајот на центарот за контрола на болести во САД, КОВИД-19 најчесто се шири преку контакт со заразено лице, но може да се заразите и ако допирате тврди површини кои на себе имаат вирус, и потоа ги допрете очите, носот или устата.

Овој вирус може да живее на сите тврди површини одредено време, но на некои и подолго. Најопасни се површините кои често се допираат како кваки, далечински управувач, тастатура…

Истражување објавено во списанието The New England Journal od Medicine открива на кои површини вирусот најдолго се задржува:

  • ПЛАСТИКА – 72 ЧАСА
  • ЖЕЛЕЗО – 72 ЧАСА
  • СТАКЛО – 24 ЧАСА
  • КАРТОН – 24 ЧАСА
  • БАКАР – 4 ЧАСА