КОГА Е БЕЗБЕДНО ДА СЕ ЈАДЕ СКРШЕНО ЈАЈЦЕ, А КОГА ТРЕБА ВЕДНАШ ДА СЕ ФРЛИ?

Ако е јајцето напукнато во продавница - можна е салмонела

Напукнатите и протекувачките јајца укажуваат дека нивната мембрана е оштетена

Главната загриженост со скршените јајца е потенцијалната контаминација со салмонела, опасна бактерија.

Дали скршеното јајце е безбедно за јадење зависи од тоа како и кога се скршило, а ако не сме сигурни кога се случило тоа, најдобро е да го фрлиме јајцето.

Д-р Ванеса Кофман, експерт за безбедност на храната и директорка на Алијансата за спречување на болести предизвикани од храна, објаснува дека ако пукнатината се појавила пред да се вратиме дома од шопинг, што може да укажува дека е скршено во продавницата, најдобро е да го фрлите јајцето бидејќи штетните бактерии можеби веќе влегле преку оштетената лушпа.

– Ако јајцето пукне додека го носевте дома, може да се употреби. Притоа, тоа треба да се направи веднаш , а потребно е да се осигурате дали јајцето е целосно сварено – рече д-р Кофман.
Јајцето треба веднаш да се фрли, дури и ако е напукнато и протекува, вели Елиса Малоберти, менаџер за специјални проекти и безбедност на храната во Американскиот одбор за јајца .
– Ако скршеното јајце не протекува, тоа укажува дека мембраната што се наоѓа веднаш под лушпата е сè уште недопрена . Ваквите јајца се генерално безбедни за јадење, но повторно, мора веднаш да се јадат – предупреди Елиса Малоберти.

Салмонела во скршени јајца

Кога јајцето ќе  пукне, бактериите можат да навлезат во лушпата и да ја контаминираат.

– Главната загриженост кај скршените јајца е салмонелата , штетна бактерија која може да предизвика сериозни болести, особено кај мали деца, постари лица, бремени жени и лица со ослабен имунолошки систем – забележа Кофман.

Кога е безбедно да се јаде скршено јајце, а кога не?

Елиса Малоберти објаснува дека кога се правилно чувани во фрижидер, јајцата се безбедни за јадење подолг временски период, но дека пукнатините од било каков вид можат да го направат ова прашање под знак прашалник.

Без разлика дали пукнатините се забележани сè уште во кутијата или додека јајцето се готви, постојат неколку начини да се спречат болести што се пренесуваат преку храна од скршени јајца, според овие експерти кои разговараа со „Хелт“ :

Површински пукнатини или свежи пукнатини формирани дома – ако јајцето неодамна пукнало и било во фрижидер, треба веднаш да се употреби, но треба да знаете дека бактериите можат да влезат низ пукнатината, дури и ако е во фрижидер.

Скршеното јајце може веднаш да се скрши во чист сад , цврсто да се покрие, да се стави во фрижидер и да се употреби во рок од два дена.

Јајца купени од продавница кои се веќе скршени – Кофман истакнува дека никогаш не треба да купувате скршени или напукнати јајца, бидејќи не е јасно колку долго биле изложени на потенцијална контаминација со салмонела или други патогени.

Тврдо варени јајца што пукаат за време на готвењето – ако јајцата пукаат за време на готвењето, тие се генерално безбедни, ако јајцето било чисто и свежо и зготвено на висока температура.

Меко варени јајца кои пукаат за време на готвењето – повеќето меко варени јајца имаат течни жолчки, што често значи дека не достигнале 71 степен Целзиус и може да содржат бактерии. Кофман вели дека секој што ќе одлучи да јаде вакви јајца треба да користи пастеризирани јајца за да го намали ризикот од заболувања што се пренесуваат преку храна.

Други начини да се утврди дали скршено јајце е безбедно за јадење

Постојат и други индикатори што можат да помогнат да се утврди дали скршеното јајце е безбедно за јадење:

Мирис

– Најдобриот начин да се утврди дали јајцето е расипано е со мирис. Расипаните јајца мирисаат лошо, вели Ејми Вудман, регистриран диететичар во Farmington Valley Nutrition and Wellness.

Визуелни знаци

Јајцата генерално треба да ја задржат својата форма, белките треба да бидат бистри, а жолчките треба да имаат убава, жолта боја. Јајцата што се контаминирани може да бидат заматени, течни или обезбоени, вели Ејми Вудман.

Но, не сите промени во изгледот се нужно знак дека нешто не е во ред.

Со текот на времето, може да забележите дека белките стануваат потенки или дека жолчките изгледаат малку надуено. Ова се типични знаци на стареење и не значат дека јајцето е расипано – додаде Малоберти.

Тест со лебдење

Таа објаснува дека секое јајце содржи воздушна ќелија – мал џеб со воздух на широкиот крај на јајцето, веднаш под лушпата, и токму тоа ја создава сплесканата точка на крајот од излупеното тврдо варено јајце.

Со текот на времето, како што влагата и јаглерод диоксидот излегуваат низ ситните пори на лушпата, повеќе воздух влегува во јајцето и воздушната ќелија се шири – рече таа.

Некои луѓе го користат тестот за пловење за да разликуваат добри и лоши јајца. Идејата е дека постарите, веројатно контаминирани јајца ќе пловат, додека јајцата што се безбедни за јадење ќе потонат. Сепак, Малоберти вели дека овој тест не е секогаш сигурен.

Иако големината на воздушната ќелија се зголемува со возраста, други фактори како што се дебелината на лушпата или температурата, исто така, можат да предизвикаат јајцето да лебди. Во овој поглед, лебдењето само по себе не е сигурен метод за проверка на свежината – вели Малоберти.

Заклучок

За да не го ризикуваме здравјето, Кофман додава дека секогаш кога се сомневаме дали јајцето е безбедно или не, подобро е да го фрлиме.