Кои намирници треба да ги одбегнувате ако патите од запек?

Дали знаете дека некогаш проблем може да направат токму намирниците кои инаку ги консумираме?!

Запекот повремено ја погодува секоја трета личност и тоа почесто жените. Поголем внес на влакна преку овошјето, зеленчукот, семките и  јаткастите плодови, како и пиењето повеќе вода, најчесто помага овој минлив проблем да се разреши. Меѓутоа некогаш проблем може да направат токму намирниците кои инаку ги консумираме.

Значи, ако ве мачи запек би било добро да одбегнувате:

  • Брза храна која е најчесто богата со масти, а сиромашна со влакна;
  • Печива и кекси сиромашни со влакна и вода, а богати со масти;
  • Млечни производи за кои се покажало дека можат да предизвикаат хронична опстипација кај деца со интолеранција на кравјо млеко;
  • Месото, доколку вашата храна е богата со месо, а сиромашна со растителна храна која обилува со влакна;
  • Незрезлите банани кои содржат танинини и имаат високо количество на скроб отпорен на амилаза, ензим кој го разградува скробот – заради овие состојки зелените банани се препорачуваат токму кај дијареја.