Кои луѓе не смеат да јадат цреши и зошто?
Иако црешите се здрави и богати со корисни нутриенти, постојат некои случаи во кои луѓето треба да бидат внимателни или да избегнуваат консумација на цреши:
- Луѓе со алергии на овошје: Лицата кои имаат алергија на цреши или на други сродни овошја (како сливи, праски, кајсии) треба да ги избегнуваат за да не предизвикаат алергиски реакции, кои можат да варираат од благи симптоми (србеж, осип) до потешки реакции (отекување, проблеми со дишењето).
- Луѓе со синдром на орална алергиска реакција (OAS): Некои луѓе со алергија на полен, особено од бреза, можат да развијат OAS, што може да предизвика србеж или отекување на устата, усните и грлото при консумирање на свежи цреши.
- Луѓе со синдром на иритабилно црево (IBS): Црешите содржат сорбитол, природен шеќер кој може да предизвика гасови, надуеност и дијареја кај луѓе со IBS или кај оние кои се чувствителни на сорбитол.
- Луѓе кои следат ниско-фодмап диета: За лицата кои имаат потреба да се придржуваат до ниско-фодмап диета заради проблеми со варењето, црешите можат да бидат проблематични поради нивната содржина на фруктоза и сорбитол, кои спаѓаат во групата на ФОДМАП (ферментирачки олигосахариди, дисахариди, моносахариди и полиоли).
- Луѓе со камења во бубрезите: Црешите содржат оксалати, кои можат да допринесат за формирање на камења во бубрезите кај луѓе кои се склони кон нив.
- Дијабетичари: Иако црешите имаат низок гликемиски индекс, тие сепак содржат природни шеќери. Луѓето со дијабетес треба да ги консумираат умерено и да ги вклучат во својот план за исхрана во консултација со нивниот лекар или нутриционист.
Во сите овие случаи, најдобро е да се консултира лекар или нутриционист пред да се направат промени во исхраната или да се внесат цреши во секојдневното мени.
Колку видови цреши постојат во светот?