КОЈА ХРАНА ПОМАГА ВО СПРЕЧУВАЊЕ НА РАК НА ДОЈКА ИЛИ НАМАЛУВАЊЕ НА РИЗИКОТ?

12 намирници што можат да помогнат во намалувањето на ризикот од рак на дојка

Одредени овошја и зеленчуци, масна риба, ферментирана храна, грав, билки и зачини, интегрални житарки и ореви можат да помогнат во намалувањето на ризикот од рак на дојка. Избегнувајте алкохол, брза храна, пржена храна, преработено месо, додаден шеќер и рафинирани јаглехидрати.

Оштетувањето на ДНК и генетските мутации може да предизвикаат рак на дојка. Наследувањето на мутации во одредени гени, како што се BRCA1 и BRCA2, исто така може да го зголеми ризикот, како и дебелината.

Начинот на живот, исто така, игра клучна улога. Истражувањата го поврзуваат пушењето, изложеноста на естроген, прекумерното пиење и одредени навики во исхраната – вклучувајќи ги и западните диети богати со преработена храна – со зголемен ризик од рак на дојка.

Имено, студиите ги поврзуваат другите навики во исхраната, како што е медитеранската исхрана, со намален ризик од рак на дојка. Покрај тоа, одредени намирници дури можат да ве заштитат од оваа болест.

Еве 12 намирници што можат да помогнат во намалувањето на ризикот од рак на дојка и неколку што треба да се избегнуваат.

Храна што може да го намали ризикот од рак на дојка

Имајте на ум дека многу фактори се поврзани со развојот на рак на дојка. Иако подобрувањето на вашата исхрана може да го подобри вашето целокупно здравје и да го намали ризикот од рак воопшто, тоа е само еден дел од сложувалката.

Дури и со исхрана богата со хранливи материи, сепак ви се потребни редовен скрининг за рак на дојка, како што се мамограми и рачни прегледи. На крајот на краиштата, раното откривање и дијагноза значително ги зголемуваат стапките на преживување.

Сепак, истражувањата сугерираат дека овие намирници може да го намалат ризикот.

Лиснат зелен зеленчук

Ова се само неколку од лиснатите зелени зеленчуци кои можат да имаат антиканцерогени својства:

кељ, рукола, спанаќ и блитва

Лиснатиот зелен зеленчук содржи каротеноидни антиоксиданси, вклучувајќи бета-каротен, лутеин и зеаксантин. Повисоките нивоа на овие антиоксиданси во крвта се поврзани со намален ризик од рак на дојка.

Постара анализа од 2012 година на осум студии на 7.011 жени покажа дека оние со повисоки нивоа на каротеноиди имале значително намален ризик од рак на дојка во споредба со жените со пониски нивоа.

Слично на тоа, една голема студија од 2015 година (Trusted Source) ги поврза повисоките нивоа на вкупни каротеноиди во крвта со намален ризик од рак на дојка за 18-28%, како и намален ризик од повторна појава и смрт кај оние кои веќе имале рак на дојка. Оваа студија следела 32.826 жени во период од 20 години.

Некои истражувања откриле дека фолатот, витамин Б концентриран во лиснат зелен зеленчук, може да помогне во заштитата од рак на дојка. Истражувањата се генерално мешани за тоа дали внесот на фолати има значаен ефект, позитивен или негативен, врз ризикот од рак на дојка.

Лиснатиот зелен зеленчук содржи каротеноидни антиоксиданси, вклучувајќи бета-каротен, лутеин и зеаксантин.

Повисоките нивоа на овие антиоксиданси во крвта се поврзани со намален ризик од рак на дојка

Крстоносец зеленчук

Крстоносецот, вклучувајќи карфиол, зелка и брокула, може да помогне во намалувањето на ризикот од рак на дојка.

Крстоносецот зеленчук содржи глукозинолатни соединенија, кои вашето тело може да ги претвори во молекули наречени изотиоцијанати. Овие имаат значаен антиканцероген потенцијал.

Имено, студија во која учествувале 1.493 жени од Јужна Кина го поврзала поголемиот вкупен внес на крстоцести зеленчуци со намален ризик од рак на дојка.

Зеленчук од алиум

Лукот, кромидот и празот се зеленчуци од алиум. Тие се гордеат со низа хранливи материи, вклучувајќи органосулфурни соединенија, флавоноидни антиоксиданси и витамин Ц. Овие може да имаат моќни антиканцерогени својства.

Студија од 2020 година во која учествувале 660 жени во Порторико го поврзала високиот внес на лук и кромид со намален ризик од рак на дојка.

Слично на тоа, студија во која учествувале 285 ирански жени покажала дека високиот внес на лук и праз може да заштити од рак на дојка.

Високиот внес на суров кромид може да има и мал заштитен ефект. Интересно е што студијата, исто така, открила дека високата консумација на варен кромид е поврзана со зголемен ризик од рак на дојка.

Затоа, потребни се повеќе истражувања за кромидот и здравјето на градите.

Агруми

Агрумите вклучуваат:

портокали, грејпфрути, лимони, лимети и мандарини

Агрумите и нивните лушпи се преполни со соединенија кои можат да заштитат од рак на дојка, вклучувајќи:

фолна киселина, витамин Ц, каротеноиди како бета-криптоксантин и бета-каротен, флавоноидни антиоксиданси како кверцетин, хесперетин и нарингенин

Овие хранливи материи од доверлив извор имаат антиоксидантни, антиканцерогени и антиинфламаторни ефекти.

Всушност, истражувањата ги поврзуваат цитрусните овошја со намален ризик од многу видови на рак, вклучувајќи го и ракот на дојка. Постар преглед на литературата од 2013 година на шест студии во кои учествувале 8.393 лица го поврза високиот внес на цитрусни овошја со намалување на ризикот од рак на дојка за 10%.

високиот внес на цитрусни овошја со намалување на ризикот од рак на дојка за 10%

Бобинки

Редовното уживање во бобинки може да помогне во намалувањето на ризикот од одредени видови на рак, вклучително и рак на дојка.

Антиоксидансите во бобинките, вклучувајќи флавоноиди и антоцијанини, покажаа дека штитат од оштетување на клетките и развој и ширење на клетките на ракот.

Имено, постара студија од 2013 година, во која учествувале 75.929 жени, го поврза поголемиот внес на бобинки – а особено боровинки – со помал ризик од рак на дојка негативен на естрогенски рецептори.

Праски, јаболка, круши и грозје

Овошјето – особено праските, јаболката, крушите и грозјето – покажаа дека штитат од рак на дојка.

Во големата студија од 2013 година, жените кои консумирале најмалку две порции праски секоја недела имале до 41% намален ризик од развој на рак на дојка негативен на естрогенски рецептор.

Интересно е што постара студија од 2014 година открила дека полифенолните антиоксиданси од праските го инхибираат растот и ширењето на клеточна линија на рак на дојка кај луѓето имплантирана во животински модел.

Студиите што анализираат податоци од стотици илјади жени, исто така, го поврзале внесот на јаболка и круши со помал ризик од рак на дојка.

Некои студии на епрувета, исто така, покажуваат дека одредени соединенија што се наоѓаат во грозјето – вклучувајќи флавоноиди и антоцијанини – можат да заштитат од клетки на рак на дојка. Потребни се повеќе истражувања што вклучуваат луѓе.

жените кои консумирале најмалку две порции праски секоја недела имале до 41% намален ризик од развој на рак на дојка негативен на естрогенски рецептор

Масна риба

Масните риби, вклучувајќи лосос, сардини и скуша, се познати по нивните импресивни здравствени придобивки. Нивните омега-3 масти, селен и антиоксиданси како астаксантин може да заштитат од рак.

Некои студии покажуваат дека јадењето масна риба може конкретно да го намали ризикот од рак на дојка.

Еден постар преглед на литературата од 2013 година анализирал 21 студија во која учествувале вкупно 883.585 луѓе. Истражувачите откриле дека оние со најголем внес на морски плодови извори на омега-3 имале до 14% намален ризик од рак на дојка во споредба со оние кои јаделе најмала количина.

Други студии за консумирање риба и нејзините масни киселини објавуваат слични наоди.

Балансирањето на односот омега-3 и омега-6 со јадење повеќе масна риба и помалку рафинирани масла и ултра-преработена храна може да помогне во намалувањето на ризикот од рак на дојка.

јадење повеќе масна риба и помалку рафинирани масла и ултра-преработена храна може да помогне во намалувањето на ризикот од рак на дојка

Ферментирана храна

Ферментираната храна како јогурт и кисела зелка содржат пробиотици и други хранливи материи кои можат да  заштитат од рак на дојка.

Преглед на литературата од 2015 година на 27 студии ја поврза потрошувачката на млечни производи, вклучувајќи ферментирани млечни производи како јогурт, со намален ризик од рак на дојка и кај западното и кај азиското население.

Грав

Гравот е полн со растителни влакна, витамини и минерали. Поточно, неговата висока содржина на растителни влакна може да заштити од рак на дојка.

Студија од 2018 година во која учествувале 4.706 жени покажала дека високиот внес на грав го намалува ризикот од рак на дојка до 20% во споредба со нискиот внес на грав.

Дополнително, во студија од 2020 година во која учествувале 1.260 нигериски жени, оние со највисок внес на грав имале до 28% намален ризик од рак на дојка во споредба со оние со најнизок внес.

високиот внес на грав го намалува ризикот од рак на дојка до 20% во споредба со нискиот внес на грав

Билки и зачини

Билките и зачините содржат растителни соединенија кои можат да помогнат во заштитата од рак на дојка. Тие вклучуваат витамини, масни киселини и полифенолни антиоксиданси.

На пример, ориганото се гордее со антиоксидансите карвакрол и розмаринска киселина. Студија од 2017 година  покажа дека овие антиоксиданси покажуваат значајни антиканцерогени ефекти против агресивните клеточни линии на рак на дојка.
Куркуминот, главното активно соединение во куркумата, исто така покажа значајни антиканцерогени својства, како и апигенинот, флавоноид концентриран во магдоносот.
Бидејќи многу други билки и зачини имаат моќни антиканцерогени ефекти, добра идеја е да вклучите широк спектар во вашата исхрана, како што се мајчина душица, мешавини од зачини како кари и ѓумбир.
консумирањето повеќе висококвалитетни јаглехидрати, како што се интегралните житарки, е поврзано со намален ризик од развој на рак на дојка во период од 12 години

Цели зрна

Целите зрна како пченица, кафеав ориз, јачмен, киноа и ‘рж се богати со важни хранливи материи, вклучувајќи влакна, витамини, минерали и антиоксиданси.

Уште повеќе, тие може да поседуваат и моќни својства за борба против ракот.

Всушност, една студија од 2016 година покажа дека консумирањето повеќе од седум порции интегрални житарки секоја недела е поврзано со значително помал ризик од развој на рак на дојка кај жените.

Друга студија во која учествувале 10.812 жени на средна возраст покажа дека консумирањето повеќе висококвалитетни јаглехидрати, како што се интегралните житарки, е поврзано со намален ризик од развој на рак на дојка во период од 12 години.

Ореви

Оревите имаат многу придобивки и се одличен извор на масти здрави за срцето, вклучувајќи алфа-линоленска киселина.

Интересно е што некои истражувања сугерираат дека додавањето ореви и други видови јаткасти плодови во вашата исхрана може дури и да помогне во заштитата од рак на дојка.

Според студија од 2015 година во која учествувале 201 лице, оние кои консумирале најголема количина ореви, кикирики и бадеми секоја недела имале 2-3 пати помала веројатност да развијат рак на дојка од оние кои не консумирале јаткасти плодови.

Друга мала студија го испитувала ефектот на оревите врз жените со рак на дојка. Истражувачите откриле дека консумирањето 57 грама ореви секој ден во текот на 2-3 недели довело до значителни промени во нивоата на специфични гени кои го контролираат растот и ширењето на клетките на ракот на дојка.

Дополнително, една студија од 2016 година покажала дека одредени соединенија изолирани од оревите можат да го блокираат растот на клетките на ракот на дојка за 63%.

Oдредени соединенија изолирани од оревите можат да го блокираат растот на клетките на ракот на дојка за 63%