КОЛКУ ЈАБОЛКОВ ОЦЕТ Е ПОТРЕБЕН ДНЕВНО ЗА СЛАБЕЕЊЕ

Слабеење со јаболков оцет- колку е потребно?

Консумирањето на јаболков оцет, доведува до умерено намалување на обемот на половината (околу 3 см).

Јаболковиот оцет се чини дека е ветувачка и прифатлива дополнителна стратегија за справување со дебелината.

Редовното консумирање на јаболков оцет може да доведе до намалување на телесната маса, индексот на телесна маса и обемот на половината, особено кај луѓе кои имаат прекумерна тежина, се дебели или имаат дијабетес тип 2, според неодамнешна мета-анализа.

Јаболковиот оцет содржи биоактивни полифеноли и оцетна киселина, кои можат да ја подобрат чувствителноста на инсулин, гликемиската контрола и липидниот профил.

Иако ефектите не се драстични, истражувањата покажуваат дека дури и скромна дневна доза може да придонесе за постепено губење на тежината, особено кога се комбинира со здрава исхрана и физичка активност.

За студијата

Имено, во неодамнешна мета-анализа објавена на 19 септември во списанието Nutrients , истражувачи од Италија разгледаа рандомизирани контролирани испитувања (RCT) кои ја оценија употребата на додатоци во исхраната од јаболков оцет за подобрување на составот на телото кај возрасни.

За да се справат со постојните загрижености, истражувачите спроведоа систематски преглед и мета-анализа во согласност со утврдените упатства, пребарувајќи ги главните бази на податоци до март 2025 година.

Вклучени беа рандомизирани контролирани студии со времетраење од најмалку четири недели кои ја споредуваа консумацијата на оцет со плацебо или други контролни интервенции. Примарните исходи беа промени во телесната тежина, индексот на телесна маса и обемот на половината, додека дополнителните анализи ги испитуваа ефектите на подгрупите според дозата, времетраењето и карактеристиките на учесниците.

Карактеристики на селекција и студија

Од речиси 3.000 првично идентификувани студии, само 10 рандомизирани контролирани студии, објавени помеѓу 2009 и 2024 година, ги исполнија критериумите за вклучување. Во овие испитувања беа вклучени вкупно 861 возрасен, претежно од Азија, Северна Африка и Блискиот Исток.

Учесниците генерално биле со прекумерна тежина, дебели или дијабетичари тип 2 , со просечни вредности на БМИ кои се движеле од 26,5 до 32,1 кг/м². Интервенциите траеле помеѓу 4 и 12 недели и генерално вклучувале дневен внес на јаболков оцет – од 5 до 30 мл, во течна или таблетна форма, понекогаш во комбинација со совети за исхрана или физичка активност. Контролните групи добивале вода, плацебо, метформин или само совети за начин на живот.

Ефекти врз телесната тежина и обемот на половината

Мета-анализа покажа дека јаболковиот оцет значително ја намалил телесната тежина и БМИ во споредба со контролната група.

Во просек, учесниците изгубиле околу 7,5 кг.

Намалување на БМИ од 2 кг/м² е забележано во текот на 12 недели, збирна проценка со значајна хетерогеност , што укажува дека јаболковиот оцет може да биде ветувачка дополнителна стратегија за регулирање на телесната тежина.

Овие ефекти беа конзистентни и кај луѓе со прекумерна тежина или дебелина и кај луѓе со дијабетес тип 2.

Анализата на подгрупите покажа ефект зависен од дозата: умерени намалувања беа забележани при внесување од 5-15 ml на ден, додека најсилните придобивки беа забележани при внесување од 30 ml на ден. Земањето во пократок период од 4 до 8 недели, па дури и подолго, покажа значителни подобрувања.

Консумирањето на јаболков оцет, исто така, доведе до умерено намалување на обемот на половината (околу 3 см). Сепак, ефектот не беше конзистентен во сите подгрупи, бидејќи значителни намалувања беа забележани само кај учесниците со дијабетес тип 2.

Во анализите на чувствителност, кога беа исклучени студии со висок ризик од пристрасност, ефектот врз обемот на половината не беше значаен. Спротивно на тоа, не беа забележани значајни промени во односот помеѓу половината и колковите (WHR), без оглед на дозата или времетраењето на интервенцијата.

Проценката на ризикот од пристрасност покажа мешан методолошки квалитет: две студии беа со низок ризик, три беа нејасни и пет беа со висок ризик, главно поради проблеми со слепоста. Сепак, анализите на чувствителност што ги исклучуваат студиите со висок ризик, сепак потврдија значајни придобивки од оцетот врз телесната тежина и БМИ, поддржувајќи ја веродостојноста на овие наоди.

Заклучоци од мета-анализата

Оваа мета-анализа покажува дека суплементацијата со јаболков оцет може значително да ја намали телесната тежина, индексот на телесна маса и обемот на половината кај возрасните, истакнувајќи го неговиот потенцијал во справувањето со дебелината и дијабетесот тип 2 (Т2ДМ).

Намалувањата беа најочигледни при дневна доза од 30 ml и беа забележани и кај возрасни со прекумерна тежина или дебелина и кај оние со дијабетес тип 2. Важно е да се напомене дека анализите на чувствителност ја потврдија веродостојноста на ефектите врз телесната тежина и индексот на телесна маса, дури и по исклучување на студии со понизок квалитет, додека ефектите врз обемот на половината не останаа значајни во тие анализи.

Предложените механизми на дејство вклучуваат забавено празнење на желудникот, подобрено чувство на ситост, модулација на метаболизмот на гликозата и липидите, активирање на AMPK (аденозин монофосфат-активирана протеин киназа) патишта и можни ефекти врз цревната микробиота.

Предностите на оваа мета-анализа вклучуваат исклучиво користење на рандомизирани контролирани испитувања и фокус на релативно хомогена популација, што ја подобрува веродостојноста на наодите. Сепак, ограничувањата се големата хетерогеност на студиите, краткото времетраење на интервенциите, различните формулации и дози на јаболков оцет, како и можноста за пристрасност во објавувањето.

Како заклучок, јаболковиот оцет се чини дека е ветувачка и прифатлива дополнителна стратегија за управување со дебелината, но потребни се поголеми, подолги и постандардизирани студии со систематско следење на безбедноста за да се потврди неговата долгорочна ефикасност и безбедност.