Во однос на потеклото на комбухата легендата вели дека еден корејски доктор излекувал јапонски император со овој кинески пијалак, па оттаму потекнува и неговото име: „Kombu“ (името на докторот) + „cha“ (чај).
Природен пијалак со одличен вкус – многумина веруваат дека има значителни здравствени придобивки, вклучувајќи ги следниве:
- Ја зголемува енергијата;
- Го поттикнува процесот на детоксикација;
- Ја подобрува менталната бистрина;
- Промовира долговечност;
- Го стимулира имунолошкиот систем;
- Го одржува здравјето на дигестивниот тракт;
Интересни факти:
Комбухата е создадена од (и креира) „маса од култури“ наречена симбиотска колонија на бактерии и квасни габи (или накратко SCOBY – Symbiotic colony of bacteria and yeast). Ова изгледа како плосната, бледа и лебдечка печурка – мека, како гума. Ваквите колонии се уникатни, но повеќето од нив произведуваат…
- Пробиотици – корисни бактерии потребни за апсорпција на хранливите материи и варење на храната.
- Јаболкова киселина – помага во процесот на детоксикација.
- Аминокиселини – „градежни блокови“ од протеини за мускулите.
- Оксална киселина – го поттикнува производството на енергија.
- Нуклеинска киселина – помага во процесот на регенерација на клетките.
- Оцетна киселина – има антимикробни својства и го стабилизира нивото на шеќер во крвта.
- Ензими – протеини кои ги забрзуваат биохемиските реакции.
- Млечна киселина – од суштинско значење за дигестијата.
- Глуконска киселина – се бори против габичните инфекции како кандидата.
- Аналгетици – овозможуваат олеснување на болката.
Симбиотската колонија на бактерии и квасни габи (SCOBY) е жив организам. Нејзините дигестивни процеси се хранат со шеќер, претворајќи го чајот во ферментиран, газиран пијалак. Комбухата помага во обновување на корисните бактерии во телото и подобрување на целокупното цревно здравје.
- Плус, во основа е совршена комбинација на предностите од чајот и пенливоста на газираниот пијалак (дури има и кофеин).
- Киселкастиот и газиран состав ја прави комбухата одлична алтернатива на газираните пијалаци. Доколку е соодветно ферментирана има помалку калории и помалку шеќер – и нема додадени хемикалии кога е произведена со органски состојки.
- И помага во процесот на детоксикација – комбухата содржи мноштво органски киселини кои се врзуваат со токсини за нивно полесно исфрлање од црниот дроб и дигестивниот тракт.