Анализата на студија која вклучувала над еден милион жени покажала дека жените кои редовно консумираат месни преработки имат за 9% поголема веројатност за развој на карцином на дојка.
Според истражувањата, се смета дека намалувањето на внесот на просецуирано месо може да биде од голема помош во превенцијата на рак на дојка.
Секако, велат истражувачите, овие резултати не докажуваат дека зголемената консумација на месни преработки директно доведува до појава на рак на дојка.
Исто така, нагласуваат , треба да се спомене дека Светската здравствена организација, месните преработки ги категоризира како канцерогени продукти.
Според Светскиот фонд за истражувања на карциномот, ракот на дојка е најчеста форма на рак кај жените ширум светот. Истовремено, истражувачите потенцираат дека, според анализите и досегашните проценки, околу една четвртина од случаите на карцином на дојка може да се спречат.