Коријандерот е одличен за ублажување на изгореници бидејќи ја намалува болката и отекувањето

Коријандерот (Coriandrum sativum), познат и како кинески магдонос, се користи како храна и традиционален лек во многу култури. Неговите медицински својства се должат на богатството на антиоксиданти, есенцијални масла, витамини и минерали.

Коријанедер (Coriandrum sativum) или кинески магдонос е растение со ароматично и шупливо стебло. Содржи етерични масла, протеини, шеќер и витамин А и Ц, минерали како што се железото и калиум. Познато е дека го смирува надразнетиот желудник и помага во варење на храната.

Сувиот коријандер лекува пролив. Семките на оваа билка ублажуваат и прекумерно крварење за време на месечниот циклус. За да подготвите лековит чај провријте шест грама семки од коријандер во половина литар вода. На крајот додадете шеќер и пијте го топол.

Освен тоа, коријандерот е одличен за ублажување на изгореници бидејќи ја намалува болката и отекувањето.

Ако барате идеален лек за ублажување на мачнини, една или две лажички коријандер многу ќе ви помогнат.

Оваа лековита билка помага и кај лицата со артритис, бидејќи има бројни антивоспалителни својства. Тој го намалува нивото на шеќер во крвта  и го стимулира лачењето на инсулинот. Помага за добро здравје на срцето, го намалува лошиот, а го зголемува нивото на добриот холестерол.

Одличен е и за кожата, особено ако сокот добиен од коријандер се измеша со куркума во прав. На тој начин се лекуваат сите несакани промени на кожата.

Коријандерот (Coriandrum sativum), познат и како кинески магдонос, се користи како храна и традиционален лек во многу култури. Неговите медицински својства се должат на богатството на антиоксиданти, есенцијални масла, витамини и минерали.

Медицински цели на коријандерот

  1. Подобрување на дигестијата
    • Го стимулира производството на дигестивни ензими и сокови, што помага при надуеност, гасови и варење на храната.
    • Помага при стомачни грчеви и синдром на нервозно дебело црево (IBS).
  2. Регулација на шеќерот во крвта
    • Истражувањата покажуваат дека коријандерот може да го зголеми производството на инсулин и да ја намали гликозата во крвта, што го прави корисен за лица со дијабетес тип 2.

  1. Намалување на холестеролот
    • Содржи соединенија кои го намалуваат лошиот холестерол (LDL) и триглицеридите, додека го зголемуваат добриот холестерол (HDL).
  2. Антибактериски и антифунгални својства
    • Маслото од коријандер се користи за третман на инфекции, особено предизвикани од E. coli и Salmonella.
    • Може да помогне и против габични инфекции како кандида.
  3. Детоксикација на тешки метали
    • Коријандерот е познат по својата способност да врзува и елиминира тешки метали како живата и оловото од организмот.
  4. Антиинфламаторно и антиоксидативно дејство
    • Спречува оштетувања на клетките предизвикани од слободни радикали, што е корисно за превенција на хронични заболувања како артритис и кардиоваскуларни болести.

  1. Анксиолитичен ефект
    • Некои студии покажуваат дека екстрактите од коријандер можат да ја намалат анксиозноста и да го подобрат квалитетот на сонот.

Најголем ефект на коријандерот во исхраната

  1. Свежи листови
    • Одлични за салати, сосови (на пр., гвакамоле) и супи. Содржат витамин Ц, витамин К и железо, кои ја поддржуваат имунолошката функција и здравјето на крвта.
  2. Семки од коријандер
    • Се користат како зачин во карии, маринади и чаеви. Семките имаат посилен ефект врз дигестивниот систем.
  3. Чај од коријандер
    • Помага при смирување на стомачни проблеми и детоксикација.
  4. Коријандерово масло
    • Се користи за масажи за намалување на воспаление или како додаток во храна за антибактериско дејство.
  5. Сок од коријандер
    • Во комбинација со друг зеленчук или овошје, може да помогне во чистење на организмот и подобрување на функцијата на црниот дроб.

Препорака

Коријандерот е особено корисен во исхраната на лица со дигестивни проблеми, високи нивоа на шеќер или холестерол и оние кои сакаат природна детоксикација. Земајте го свеж за максимален ефект, а за медицински цели, концентрирани екстракти или масло може да бидат уште поефикасни.