Крив нос: Девијацијата на септумот предизвикува здравствени поблеми

Повеќето од отстапувањата се вродени, а одреден број се јавуваат по траума, најчесто кршење на носот. Искривените носни прегради се виновни за големиот број на респираторни заболувања

Се смета дека 90 проценти од луѓето имаат одреден степен на девијација на носната преграда. Повеќето од отстапувањата се вродени, а одреден број се јавуваат по траума, најчесто кршење на носот. Искривените носни прегради се виновни за големиот број на респираторни заболувања.

Луѓето кои имаат крива носна преграда обично дишат преку уста. Улогата на носот е да го исчисти воздухот и да го загрее, а со дишењето на уста, воздухот влегува директно, нерафиниран во белите дробови.

Луѓето кои имаат крива носна преграда обично дишат преку уста

Со текот на времето и слузокожата на носот ја губи својата функција, па бидејќи не се користи станува атрофична, што доведува до чести вирусни и бактериски инфекции на носот, синусите и ринитис (воспаление на носната слузница). Овие луѓе најчесто се соочуваат со инфекции на грлото и белите дробови. Често се жалат на замор, исцрпеност и гушење, како и неможност да се искачат по скали.

Опструкциите во дишењето низ носот може да резултираат со формирање на полипи, хронично воспаление на синусите и ринитис.

Единствениот третман е операција на септумот или негова корекција. Операцијата овозможува подобар пристап преку носниот премин. Ако слузницата е оштетена, таа се третира со одредени спрејови, редовно се навлажнува и мие, но процесот на заздравување трае со месеци. Ако пациентот е упорен и дисциплиниран по овој период, слузницата ќе ја врати својата функција и чувство за мирис, но често е неопходно да се продолжи со терапијата препишана од специјалист.