КРУШИТЕ СЕ ДОБРИ ЗА СЛАБЕЕЊЕ И ЗДРАВЈЕ НА ЦРЕВАТА: КОГА И КАКО ДА ГИ ЈАДЕТЕ ЗА МАКСИМАЛНА КОРИСТ

Крушите и нивните лековити својства

Крушите  придонесуваат за здравјето на дигестивниот систем бидејќи се богати со растителни влакна и вода, и го олеснуваат варењето и елиминирањето на отпадните материи.

Луѓето со синдром на иритабилни црева треба да бидат внимателни со крушите поради нивната содржина на FODMAP и фруктоза.

Крушите се вкусно и хранливо овошје кое може да придонесе за здравјето на цревата, хидратацијата и контролата на тежината. Сепак, начинот и времето кога ги јадеме може да влијаат на тоа колку од нивните придобивки всушност ги апсорбира телото.

Правилното консумирање круши, без разлика дали како ужина, дел од оброк или по вежбање, може да помогне во одржувањето на ситоста, балансирањето на шеќерот во крвта и поддршката на целокупното здравје.

Крушите ја потиснуваат гладтта ​​и помагаат во слабеењето

Крушите се нискокалорични, богати со растителни влакна и содржат многу вода. Влакната ви помагаат да се чувствувате сити подолго време.

Јадењето круши со оброк или како дел од ужина може да ви помогне да внесете помалку калории и да ја контролирате вашата тежина.

Студиите покажуваат дека крушите не само што доведуваат до губење на тежината, туку и го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

Индексот на телесна маса (ИТМ) е широко користен метод за проценка на телесните масти, а јадењето повеќе круши, самостојно или во комбинација со јаболка, е поврзано со намалување на ИТМ.

Една мала студија покажа дека луѓето кои јаделе повеќе круши имале помал сооднос помеѓу струкот и колковите. Соодносот помеѓу струкот и колковите се пресметува со мерење на обемот на струкот и колковите, а потоа делење на обемот на струкот со обемот на колковите. Помал сооднос помеѓу струкот и колковите е поврзан со помал ризик од кардиоваскуларни заболувања.

Крушите го намалуваат ризикот од дијабетес

Крушите се храна со низок гликемиски индекс , што значи дека не го зголемуваат брзо нивото на шеќер во крвта. Иако содржат шеќер, тие исто така содржат влакна кои помагаат

во балансирањето на нивото на шеќер во крвта. Луѓето со дијабетес можат да јадат круши со оброци или помеѓу оброците .

Една голема студија покажа дека луѓето кои јаделе повеќе јаболка, круши или комбинација од двете имале помал ризик од развој на дијабетес.

Крушите ја одржуваат хидратацијата

Јадењето круши во кое било време од денот или по потење може да помогне во надополнувањето на водата и калиумот, вид електролит кој му помага на телото да остане хидрирано.

Други електролити вклучуваат натриум (сол), магнезиум и калциум. Калиумот, исто така, ја поддржува мускулната функција и помага во одржувањето на здрав крвен притисок.

Тие се добри за здравјето на цревата.

Крушите содржат вода и влакна. Влакната се клучни за мека и лесна столица, со што се избегнуваат и дијареја и запек.

Една круша содржи околу 22 проценти од препорачаниот дневен внес на влакна.

Водата е исто така неопходна за варење, па затоа јадењето круши во кое било време од денот може да ги поддржи овие функции. Тие помагаат во апсорпцијата на железо.

Меѓу другите функции, витаминот Ц помага во апсорпцијата на железо од растителни извори, а крушите обезбедуваат витамин Ц, иако во помали количини од цитрусните овошја.

Затоа, јадењето круши треба да се земе предвид кога се јаде растителна храна богата со железо, како што се грав, леќа и семиња.

Што има во крушата?

Една средна круша (178 грама) содржи: калории: 112, вода: 150 г, протеини: 0,676 г, влакна: 5,52 г, шеќер: 17,2 г, калциум: 14,2 мг, калиум: 155 мг, витамин Ц: 7,83 мг.

Круши и FODMAP

Ферментирачките олигосахариди, дисахариди, моносахариди и полиоли (FODMAPs) се видови на јаглехидрати што се наоѓаат во многу растителни прехранбени производи. Кај некои луѓе, вклучувајќи ги и оние со синдром на иритабилни црева (IBS) , јадењето храна што содржи FODMAPs може да предизвика симптоми како што се надуеност и гасови.

Крушите содржат фруктоза и се храна со висока содржина на FODMAP. Тие треба да се избегнуваат или ограничат ако лицето следи диета со ниска содржина на FODMAP. Диететичар може да помогне во разбирањето и спроведувањето на диетата со ниска содржина на FODMAP, која користи постепен пристап и повторно воведува одредени видови храна кога симптомите ќе се подобрат.

Какви видови круши да се јадат?

Свежите круши се најдобар избор за максимално искористување на ова овошје, особено ако се јаде и кора, која содржи најголем дел од влакната.

Конзервираните круши се широко достапни, но треба да ги изберете оние во свој сок. Крушите во тежок или лесен сируп содржат значителна количина на додаден шеќер. Конзервираните круши може да се излупат, што ја намалува содржината на влакна. Препорачливо е да ги проверите информациите за хранливата вредност на етикетата на конзервираните круши.