Куркумата била позната по своите лековити својства уште во древната индиска и кинеска медицина каде се користела за спречување на различни воспаленија. Се верува дека овој специфичен корен го подобрува вкусот и бојата на храната, но и дека влијае на способностите на мозокот, заради што е особено одомаќена во изхраната на современиот човек.
Куркумата се смета за природен чистач на организмот, а тајната на неговата лековитост е во жолто-портокаловата боја која се вика куркумин. Оваа состојка има силни анти-инфламаторни својства и благотворно делува на луѓето со болен црн дроб, особено фиброза.
Куркумата е позната и како лек за илјада болести. Таа е растение, член на фамилијата ѓумбир (Zingiberaceae), што содржи активни состојки – куркуминоиди – како што се куркуминот кој е вистинскиот природен лек за многу болести.
Помага кај реума, хепатитис, холестерол..
Истражувања докажале дека куркумата помага кај ревматски заболувања, кај ревматски артритис, кај хепатитиси, го намалува холестеролот во крвта и го чува крвоносниот систем. Актуелните истражувања покажале дека како силен антиоксиданс куркумата ги штити цревата од слободните радикали кои ја оштетуваат ДНК.
Ја олеснува дигестијата
Редовната консумација на куркума помага при надуеност влијае на намалување на абдоминалната болка и помага кај синдром на нервозно дебело црево, запек и дијареа.
Го олеснува артритисот
Според истражување меѓу пациенти со остеоартрис, се докажало дека оние кои додале куркумин во исхраната ја намалиле болката и ја подобриле мобилноста.
Зајакнување на црниот дроб
Куркуминот го штити црниот дроб од оштетувања, а исто така помага да се заштити од токсините од алкохолот, лековите и други отрови. Исто така, учевствува во регенерација на оштетените клетки на и во подобрување на состојбите како хепатитис и цироза.
Делува на Алцхајмеровата болест
Најновите студии покажуваат дека куркумата кај Алцхајмеровата болест делува подобро и од лековите. Важно е да се користи во комбинација со масти, бидејќи во спротивно нема да се апсорбира во доволна мера.