Хемичарите од Универзитетите Филаделфија и Томас Џеферсон направиле споредба и рекле дека краткиот процес на затоплување создава повеќе антиоксиданти и помага повеќе кислород да се апсорбира во телото. Кај кафето кое е сварено одамна и е изладено, собната температура го намалува количеството на антиоксиданти.
Кога е добро да се пие ладно, а кога топло кафе?
Ова е прво истражување за различното влијание на топлото и ладно кафе, а помага и во разрешувањето на поволното влијание на кафето врз здравјето. Многу кафе може да го зголеми кофеинот во телото, па треба да се држите до оптимални количества и знајте дека еден филџан кафе не може да ви наштети.
Ладното кафе е помалку кисело од топлото и може да помогне доколку имате стомачен рефлукс или некои проблеми со органите за варење. Пх вредноста на топлото и ладно кафе речиси е иста и се движи од 4.85 до 5.13. Затоа ладното кафе им се предлага на оние кои имаат проблем со желудникот, додека во другите случаи подобро е да се пие топло кафе.
Држете се до нормалната количина кафе и не пијте повеќе од 3 до 4 филџани на ден!