Лененото семе има повеќе омега 3 масни киселини отколку лососот

Освен рибите и рибиното масло, кои се најдобриот извор, постојат и билки кои се извонредно богати со омега 3 масни киселини

Врската помеѓу омега 3 масните киселини и здравјето на човекот првпат била забележана во седумдесеттите години од минатиот век кога научниците забележале дека Ескимите кои живеат на Гренланд имаат намалена стапка на срцеви заболувања, ревматоиден артритис и други болести, иако храната им била богата со маснотии и холестерол. Овите факти биле поврзани со начинот на исхрана, односно со видот на маснотии кои ги консумираат, а главен извор се морските риби. Од тогаш досега бројни студии ја потврдиле теоријата дека омега 3 масните киселини, за кои рибите се еден од најголемите извори во исхраната, имаат големо влијание во намалувањето на срцевите заболувања.

Освен рибите и рибиното масло, кои се најдобриот извор, постојат и билки кои се извонредно богати со омега 3 масни киселини.

Тоа се:

  • Ленено семе– само 100 грама ленено семе содржи 106.817 мг омега 3, што е многу повеќе од еден од најкористените извори, лососот кој содржи 38.105 мг омега 3 во 100 грама
  • Чиа семе– во 100 грама чиа семки има 35.660 мг омага 3 масни киселини, а богати се и со калциум, маган и влакна
  • Конопово семе– во 28 грама има 1100 мг омега 3, а покрај нив во ова семе има и белковини, минерали и ретки полинезаситени масни киселини
  • Карфиол– една порција варен карфиол содржи 208 мх омега три масни киселини
  • Брокула
  • Спанаќ