Лошиот сон може да го зголеми ризикот од развој на глауком

Честатата дневна поспаност е поврзана со 20% поголем ризик од болеста. Ризикот се зголемил за 12% со несоница и 8% со кратко или долго спиење. 'Рчењето е поврзано со 4% поголем ризик.

Според резултатите од нова студија која ги анализирала податоците од повеќе од 400.000 луѓе, лошиот сон може да биде поврзан со развој на глауком, водечка причина за слепило. Инаку, глаукомот се карактеризира со прогресивно губење на светлосензитивните клетки во окото и оштетување на очниот нерв. Ако не се лекува, може да предизвика неповратно слепило.

Во текот на просечниот период на следење од 10,5 години, истражувачите идентификувале 8.690 случаи на глауком.

Честатата дневна поспаност е поврзана со 20% поголем ризик од болеста. Ризикот се зголемил за 12% со несоница и 8% со кратко или долго спиење. ‘Рчењето е поврзано со 4% поголем ризик.

Во споредба со оние на кои не им била дијагностицирана болеста, оние со глауком генерално биле постари и мажи, имале висок крвен притисок или дијабетес и во одреден момент пушеле.

Внатрешниот притисок во окото, клучен фактор за развој на глауком, се зголемува кога лицето лежи и кога хормоните за спиење  не во ред, како што се случува при несоница. Исто така, депресијата и анксиозноста, кои можат да ја придружуваат несоницата, исто така може да го зголемат внтарешниот очен притисок, веројатно поради нерегулираното производство на кортизол. Исто така, повторувачките или продолжените епизоди на ниски нивоа на кислород поради апнеа при спиење, исто така, може да го оштетат очниот нерв.

Овие резултати ја нагласуваат неопходноста од интервенции во спиењето за лицата со висок ризик од глауком и потенцијален офталмолошки преглед кај лица со хронични проблеми со спиењето за да се спречи глауком.

Извор: BMJ Open