Нарингенинот, антиоксидант кој го има во грејпфрутот и цитрусното овошје го поттикнува црниот дроб да ги разградува мастите и истовремено ја зголемува чувствителноста на инсулин, тврди тим научници од САД.
Имено, истражување од 2010 година покажало дека нарингенинот со поттикнување на црниот дроб да ги разградува масните киселини всушност создава слични услови во организмот како постот. Имено, се чини, дека овој антиоксидант го имитира делувањето на лековите кои се користат со цел намалување на маснотиите и шеќерот во крвта.
Потребни состојки:
- 2 лажици јаболков оцет;
- 1 црвен грејпфрут;
- 1 портокал;
- 1/4 лажичка цимет.
Начин на приготвување: Исцедете ги портокалот и грејпфрутот, па додајте ги циметот и оцетот. Напитокот добро измешајте го, најдобро во тегличка со капаче, за сите состојки добро да се измешаат.