Малини-вашиот овошен избор за здравствена екстраваганција

Малините се мало, слатко овошје . Нивната весела боја и вкусниот вкус можат да направат секој обичен оброк да се чувствува посебно. И, секоја деликатна малина е преполна со витамини, минерали, антиоксиданси и влакна.

Малините се мало, слатко овошје . Нивната весела боја и вкусниот вкус можат да направат секој обичен оброк да се чувствува посебно. И, секоја деликатна малина е преполна со витамини, минерали, антиоксиданси и влакна.

Малините може да се најдат во четири различни бои: црвена, црна, виолетова и златна. Црвените малини се најчестиот вид кој се наоѓа во самопослуга. Свежите малини се генерално достапни од јуни до октомври, но замрзнатите малини се достапни во текот на целата година и содржат иста количина на витамини и минерали.

Покрај тоа, малините можат да понудат и значителни здравствени придобивки.

Здравствени придобивки
Малините собираат многу хранливи материи на мал простор. Тие обезбедуваат калиум, од суштинско значење за работата на срцето и докажано дека го намалуваат крвниот притисок. Омега-3 масните киселини во малините можат да помогнат во спречување на мозочен удар и срцеви заболувања. Тие исто така содржат минерал наречен манган, кој е неопходен за здрави коски и кожа и помага во регулирањето на шеќерот во крвта.

Управување со дијабетес

Една шолја малини обезбедува 8 грама влакна, многу повеќе од повеќето овошја во производната патека. Влакната можат да помогнат во намалување на шеќерот во крвта, холестеролот и крвниот притисок. Храната богата со растителни влакна има тенденција да биде позадоволувачка и да ве одржува сити подолго време после оброк, така што тие можат да помогнат во управувањето со тежината.

Малините содржат многу помалку шеќер од повеќето овошја – само 5 грама во цела чаша, што ја прави помала веројатност да го подигне нивото на шеќер во крвта.

Малините додаваат сладок вкус на јадењата, што може да ја намали вашата желба да ја засладите храната со вештачки конзерванси кои ви помагаат да изгубите тежина и да го контролирате нивото на шеќер во крвта.

Превенција на болести

Малините се богати со антиоксиданси кои можат да ги заштитат клетките од оштетување од слободните радикали. Слободните радикали се нестабилни атоми кои ги повредуваат вашите клетки додека се обидуваат да се стабилизираат. Штетата што ја предизвикуваат може да игра улога во процесот на стареење, артритис, рак, срцеви заболувања, Алцхајмерова болест и многу други состојби.

Антиоксидансите ги стабилизираат слободните радикали, што ги прави безопасни. Свежите малини се меѓу најдобрите извори на антиоксиданси за вашата исхрана. Црните малини нудат најмногу антиоксиданси, потоа црвените, а потоа златните малини. Колку е подлабока бојата, толку повеќе антиоксиданси содржи бобинката.

Здрава кожа

Малините содржат и витамин Ц, кој е од витално значење за производството на колаген, протеин кој сочинува 75% од вашата кожа. Како што стареете, колагенот се намалува, предизвикувајќи брчки и опуштеност.

Малините се полни со витамин Ц, кој исто така може да помогне во спречување и поправка на оштетувањето на кожата од сонцето.

Исхрана
Свежи или замрзнати, малините се одличен извор на:

Влакна
Витамин Ц
Манган
Б витамини
Омега-3 масни киселини
Калиум
Хранливи материи по порција

Една чаша свежи црвени малини содржи:

Калории: 64
Протеини: 1 грам
Масти: > 1 грам
Јаглехидрати: 14 грама
Влакна: 8 грама
Шеќер: 5 грама
Работи на кои треба да внимавате
Претходно измешаниот јогурт од малини може да содржи до 25 грама јаглени хидрати и 18 грама шеќер по порција. Повеќето брендови додаваат повеќе шеќер од малини. Истата количина на обичен грчки јогурт и ½ чаша малини обезбедува речиси двојно поголема количина на храна со само 14 грама јаглехидрати и помалку од 10 грама шеќер.

Како да подготвите малини
Секој од четирите видови малини – црвена, црна, виолетова и златна – се различни по вкус. Црните малини се слатки со вкус некаде помеѓу црвена малина и капина. Виолетовите малини се вкрстување помеѓу црвеното и црното. Златната малина е бледо жолта и има уникатен, благ вкус опишан како комбинација од мед, кајсија, банана и малина.

Обидете се да ги наполните вашите овесни снегулки, палачинки, вафли или житарки со малини. Користете ги за засладување на смути, мафини или овошна салата. Или едноставно уживајте во грст како слатка и курва попладневна закуска.

Еве неколку начини како да користите малини во рецепти:

Посипете грст малини и гранола врз грчки јогурт за да направите парфе
Зачувајте ги малините за да направите сладок џем што ќе го намачкате на тост
Додадете малини во омилениот рецепт за колачиња со бело чоколадо
Зачинете ја вашата лимонада или ладен чај со свежи или замрзнати малини
Печете презрели малини во леб од малини
Комбинирајте малини, кафеав шеќер, брашно и путер за да направите распарчена малина
Зачинете ја вашата салата со прелив од винегрет од малина