Медитеранскиот начин на живот носи здравје

Новото истражување покажува дека медитеранскиот начин на живот може да го зајакне здравјето на срцето. Ова ја вклучува постојано популарната медитеранска исхрана, која дава приоритет на овошјето, зеленчукот, здравите масти, интегралните житарки и протеините. Експертите се согласуваат дека комбинацијата на исхрана, социјален живот и физичка активност може да има дарежливо влијание врз здравјето на срцето на поединецот. Медитеранската исхрана долго време беше фалена за нејзините позитивни здравствени придобивки, но новото истражување покажа дека медитеранскиот начин на живот - вклучувајќи, но не ограничувајќи се на диета - може конкретно да го зајакне здравјето на срцето.

Новото истражување покажува дека медитеранскиот начин на живот може да го зајакне здравјето на срцето.

Ова ја вклучува постојано популарната медитеранска исхрана, која дава приоритет на овошјето, зеленчукот, здравите масти, интегралните житарки и протеините.
Експертите се согласуваат дека комбинацијата на исхрана, социјален живот и физичка активност може да има дарежливо влијание врз здравјето на срцето на поединецот.
Медитеранската исхрана долго време беше фалена за нејзините позитивни здравствени придобивки, но новото истражување покажа дека медитеранскиот начин на живот – вклучувајќи, но не ограничувајќи се на диета – може конкретно да го зајакне здравјето на срцето.

Додека медитеранската исхрана, со фокус на овошје, зеленчук, маслиново масло, цели зрна, риба и посно месо, е корисна поради огромен број здравствени причини, истражувачите открија дека начинот на живот кој ја опкружува диетата вреди да се нагласи.

„Не е само исхраната, туку и другите фактори на животната средина исто така ни користат“, рече д-р Џон П. Хигинс, професор по кардиоваскуларна медицина на Медицинскиот факултет  Хјустон Мекговерн, кој не беше вклучен во новата студија.

Д-р Хигинс продолжи: „Работите како поставување на вашата околина така што пешачењето е здрав избор, да се биде среќен и насмеан, да се има дружељубиви интеракции, како и добар сон, се чини дека работат во склад со медитеранската исхрана за подобрување на здравјето и благосостојбата. ”

Придржувањето кон одреден начин на живот може да звучи огромно, но медитеранскиот начин на живот е прилично едноставен за следење. Одржливи промени во исхраната, физичката активност и социјалниот живот се сè што е потребно за овие здрави навики за срцето.

Разбирање на влијанието на животниот стил
Новите наоди кои го поттикнуваат медитеранскиот начин на живот за здравјето на срцето беа претставени на 28 февруари 2023 година на конференцијата за епидемиологија, превенција, начин на живот и кардиометаболно здравје на Американското здружение за срце во Бостон.

Истражувачите собраа податоци од повеќе од 110.000 поединци, на возраст меѓу 40 и 69 години, најавени во групата Биобанк на Обединетото Кралство. Овие учесници беа следени помеѓу 2006 и 2010 до 2020 година, за целосно да се разбере како начинот на живот влијае на нивната континуирана благосостојба.

Со цел да се разберат точките на податоци зад овие фактори, тимот користел индекс на медитерански начин на живот (MEDLIFE) од 26 точки за да измери колку добро секоја личност во студијата се придржувала до медитеранскиот начин на живот. Ова вклучуваше што јаделе, како јаделе – вклучително дали грицкале или не додавале сол во храната – дали луѓето јаделе оброци со семејството и пријателите, колку често биле седечки и колку често биле вклучени во физичка активност со други, колку често се дружеа и колку спиеја секоја вечер.

Тимот следеше по околу 9,5 години, земајќи ги предвид евиденцијата за смрт и причините за смрт (рак, кардиоваскуларни болести и сите други причини). Тие откриле дека колку повеќе луѓе го следат медитеранскиот начин на живот, толку е помала веројатноста да умрат од рак или кардиоваскуларни болести. Оние со најблиско придржување имале околу 30% помали шанси да умрат од рак или срцеви заболувања отколку оние со најмало придржување.

Давање приоритет на здрав социјален живот
Истражувањата покажаа дека изолацијата и осаменоста го зголемуваат ризикот од кардиоваскуларни болести кај една личност, нагласувајќи ја важноста на социјалните аспекти на медитеранскиот начин на живот.

„Оброците се нешто што се случува околу семејството и пријателите“, изјави  Мерцедес Сотос-Прието, асистент професор по здравје на животната средина на Факултетот за јавно здравје на Харвард и прв автор на новата студија. Таа забележа концепт наречен задоволство, еден од клучните фактори оценет во новата студија. Концептот се однесува на тоа како поединците јадат, а не што јадат. Во студијата, ова беше мерено како споделување оброци.

Ова е нешто многу карактеристично за традиционалниот медитерански начин на живот, задоволството од споделување оброци што го поттикнува чувството за заедница“, објасни Сотос-Прието. „Тој момент кога разговараме на опуштен начин додека ја вкусуваме храната“.

Социјалните навики беа исто така поврзани со вршење физичка активност со други, како што е прошетката, или колку често луѓето присуствуваа на различни социјални настани што се однесуваат на нивните животи, како што е одењето во црква.

Во нивната суштина, социјалните интеракции како овие поттикнуваат можности за гостопримство и системи за социјална поддршка, според Сотос-Прието. Оваа поддршка може да го намали стресот што го оптоварува кардиоваскуларниот систем. Кога е поврзано со вежбање – како прошетка со пријател – ова може да направи голема разлика за целокупното здравје на поединецот.

Јадењето оброци во социјален амбиент, исто така, може да влијае на тоа што поединецот веројатно ќе јаде.

„Имам многу пациенти кои се сами и јадат сами и сметам дека е помала веројатноста да планираат и да подготват здрав балансиран оброк за себе, а потоа нивната исхрана е загрозена“, објасни Џенифер Бауман, Р. регистриран диететичар на одделот за кардиологија  во Форт Колинс, Колорадо.

Како навиките во исхраната влијаат на здравјето на срцето
Според Бауман, раните истражувања на планот за медитерански оброци се обиделе да идентификуваат една единствена хранлива материја која е одговорна за намалување на ризикот од сè, од срцеви заболувања до рак до Алцхајмерова болест.

Сепак, нагласи таа, „не е само една индивидуална хранлива материја, туку моќта на сите овие хранливи материи заедно го прави планот за медитерански оброци целокупно поздрав“.

Приоритизирањето на овошјето и зеленчукот во стилот на исхрана обезбедува и влакна и антиоксиданси. Исто така ги поттикнува интегралните житарки, како и гравот – повеќе храна богата со влакна.

„Влакната бараат малку работа на вашиот дигестивен систем за да се распаднат, така што ќе имате постепено покачување на шеќерот во крвта со храна со повисоки влакна“, објасни Бауман. „Влакната, исто така, имаат способност да се врзат за холестеролот и помагаат да се отстрани тој холестерол од нашиот дигестивен тракт, што помага во управувањето со холестеролот во целина“.

Медитеранската исхрана ги нагласува и здравите масти, особено маслиновото масло, јаткастите плодови, семките и посното месо, особено рибата.

Според Сотос-Прието, оваа храна има антиоксидантни и антиинфламаторни својства, вклучително и омега-3 масните киселини, кои го подобруваат здравјето на срцето со намалување на триглицеридите, еден вид маснотии во крвта, го намалуваат ризикот од неправилни отчукувања на срцето и го забавуваат градењето. -нагоре на плоча која ги стврднува и блокира артериите.5

Според д-р Хигинс, начинот на исхрана го зголемува и нивото на азотен оксид, гас кој го регулира ширењето на крвните садови, а со тоа и протокот на крв, што ја поттикнува работата на срцето.

Следење на медитеранска диета
Ако поединецот сака да почне да се придржува до медитеранската диета, Бауман охрабрува да ја одржува едноставна заради одржливост.

„Вашата перцепција за тоа што е здрава исхрана е често посложена отколку што всушност е“, изјави таа. „Не мора да бидат само свежо овошје и зеленчук, тоа е огромен мит. Замрзнатото е добро“.

Ако мрсна риба не е достапна, посното месо како пилешки гради без кожа обезбедува здрави протеини без додавање заситени масти. Важно е да се избегнуваат обработени, претходно пакувани оброци кога е можно, рече таа.

„Луѓето во овој [медитерански] регион не јадат макарони и сирење и замрзната пица“, рече таа, додавајќи дека може да биде корисно да се има на ум дека три четвртини од вашата чинија треба да биде растителна.

„Половина од чинијата треба да биде зеленчук, една четвртина од посно протеини, а другата четвртина од растителна храна богата со влакна, како грав или цели зрна“, рече таа. „Планот за медитерански оброци не е ништо фенси. Тоа се овошје, зеленчук, посно месо, мешунки и цели зрна“.

Извор:https://www.health.com/mediterranean-lifestyle-good-for-heart-7253475