Менингиом е тумор кој се формира во вашите менинги-слоеви на ткива во мозокот и рбетниот мозок

Менингиом е тумор кој се формира во вашите менинги, кои се три слоја ткиво што го покриваат и штитат вашиот мозок и 'рбетниот мозок. Менингиомите потекнуваат особено од арахноидалните клетки, кои се клетки во тенката мембрана слична на пајажина која го покрива вашиот мозок и 'рбетниот мозок. Ова е еден од трите слоеви што ги сочинуваат менингите.

Менингиом е тумор кој се формира во вашите менинги, кои се слоеви на ткиво што го покриваат вашиот мозок и ‘рбетниот мозок. Тие обично не се канцерогени (бенигни), но понекогаш може да бидат канцерогени (малигни). Менингиомите се лекуваат.

Што е менингиом?
Менингиом е тумор кој се формира во вашите менинги, кои се три слоја ткиво што го покриваат и штитат вашиот мозок и ‘рбетниот мозок. Менингиомите потекнуваат особено од арахноидалните клетки, кои се клетки во тенката мембрана слична на пајажина која го покрива вашиот мозок и ‘рбетниот мозок. Ова е еден од трите слоеви што ги сочинуваат менингите.

Повеќето менингиоми не се канцерогени (бенигни), иако понекогаш можат да бидат канцерогени (малигни). Во принцип, ако туморот е канцероген, тоа значи дека е агресивен, може да нападне други ткива и потенцијално да се прошири на други делови од вашето тело. Бенигниот тумор нема да се прошири на другите делови од вашето тело.

Менингиомите најчесто се наоѓаат во близина на врвот и на надворешната крива на вашиот мозок. Тие исто така може да се формираат во основата на вашиот череп. Менингиомите на ‘рбетот се ретки.

Менингиомите имаат тенденција да растат бавно и навнатре. Честопати, тие ќе пораснат доста големи пред да бидат дијагностицирани. Дури и бенигните менингиоми можат да пораснат доволно големи за да бидат опасни по живот ако се притиснат и влијаат на блиските области на вашиот мозок.

Постојат три типа на менингиом по степен:

Степен I или типичен: Ова е бениген менингиом кој расте бавно. Овие тумори претставуваат приближно 80% од случаите.
Степен II или атипичен: ова е неканцерозен менингиом кој расте побрзо и може да биде поотпорен на третман. Овие тумори претставуваат приближно 17% од случаите.
Степен III или анапластичен: Ова е малигнен (канцероген) менингиом кој брзо расте и се шири. Овие тумори претставуваат приближно 1,7% од случаите.

Постојат неколку различни типови на менингиоми врз основа на нивната локација и тип на ткиво. Некои примери за локација вклучуваат:

Конвексни менингиоми, кои растат на површината на вашиот мозок и можат да вршат притисок врз вашиот мозок додека растат.
Интравентрикуларни менингиоми, кои растат во коморите на вашиот мозок. Вашите комори носат цереброспинална течност (CSF).
Менингиомите со мирисни жлебови се наоѓаат помеѓу мозокот и носот во основата на черепот. Тие растат во близина на вашиот миризлив нерв, кој е одговорен за вашето сетило за мирис.
Сфеноидни менингиоми на крилата, кои се формираат долж гребенот на коските зад твоите очи.
Исто така, постојат 15 варијации на менингиоми според нивниот тип на клетка гледано под микроскоп.

Дали менингиом се смета за рак?
Во повеќето случаи, менингиомите се бенигни (неканцерозни), но понекогаш може да бидат канцерогени (малигни). Дури и ако менингиомот е бениген, ако порасне доволно голем, може да притисне на важни нерви и структури на вашиот мозок, што може да предизвика штета, па дури и да биде опасно по живот.

На кого влијае менингиом?
Менингиомите многу почесто ги погодуваат возрасните отколку децата, иако децата сè уште можат да ги развијат. Просечната возраст на дијагнозата е 66 години. Црните луѓе имаат тенденција да имаат повисоки стапки на менингиом од другите етнички групи во Соединетите држави.

Луѓето на кои им е доделена жена при раѓање (AFAB) имаат поголема веројатност да имаат менингиом отколку луѓето на кои им е доделено машко при раѓање (AMAB). Ова најверојатно се должи на хормонални фактори кои придонесуваат за развој на менингиоми.

Сепак, малигните (канцерозни) менингиоми почесто се наоѓаат кај луѓето АМАБ.

Колку е чест менингиом?
Менингиомите се малку чести. На околу 97 од секои 100.000 луѓе им е дијагностициран менингиом. Со други зборови, повеќе од 170.000 луѓе се дијагностицирани со менингиом секоја година во САД.

Менингиомите се најчестиот тип на тумор на мозокот.
Симптоми и причини
Кои се симптомите на менингиом?
Бидејќи менингиомите се типично бавно растечки тумори, тие може да не предизвикаат забележителни симптоми додека не станат доволно големи за да ги притиснат важните структури околу нив. Симптомите на менингиом може многу да варираат во зависност од тоа кој дел од вашиот мозок е погоден од него.

Одредени локации на менингиом се поврзани со одредени невролошки симптоми. На пример:

Менингиомите со мирисни жлебови доведуваат до делумно или целосно губење на мирисот (аносмија).
Менингиомите на задната фронтална средна линија може да доведат до парализа на нозете и долниот дел од телото (параплегија).
Сфеноидалните менингиоми на крилата резултираат со синдром на кавернозен синус и испакнување на едното или двете очи од нивната природна положба (проптоза).
Почести симптоми на менингиоми на мозокот вклучуваат:

Главоболки.
Вртоглавица.
Гадење и повраќање.
Промени во вашиот вид, како што се двојно гледање, заматување или губење на видот.
Губење на слух.
Напади.
Промени во однесувањето или личноста.
Проблеми со меморијата.
Претерано активни или прекумерни рефлекси (хиперрефлексија).
Мускулна слабост во одредени области на вашето тело.
Парализа во одредени делови од вашето тело.


Најчестите симптоми на ‘рбетниот менингиоми вклучуваат:

Почести симптоми на менингиоми на мозокот вклучуваат:
Главоболки.
Вртоглавица.
Гадење и повраќање.
Промени во вашиот вид, како што се двојно гледање, заматување или губење на видот.
Губење на слух.
Напади.
Промени во однесувањето или личноста.
Проблеми со меморијата.
Претерано активни или прекумерни рефлекси (хиперрефлексија).
Мускулна слабост во одредени области на вашето тело.
Парализа во одредени делови од вашето тело.
Најчестите симптоми на ‘рбетниот менингиоми вклучуваат:

Болка на локацијата на туморот.
Радикулопатија.
Невролошки проблеми, како што се слабост, слаб мускулен тонус (хипотонија) и намалени или отсутни рефлексни одговори (хипорефлексија).
Ако искусите некој од овие симптоми, важно е да му кажете на вашиот давател на здравствена заштита што е можно поскоро.

Што предизвикува менингиом?
Научниците сè уште не ја знаат точната причина за менингиом. Истражувањата покажаа дека 40% до 80% од сите менингиоми имаат абнормалност во хромозомот 22, кој е вклучен во супресија на растот на туморите. Ова претежно се случува спонтано (случајно) или ретко како дел од одредени генетски (наследни) состојби.

Досега, научниците идентификуваа одредени еколошки, хормонски и генетски фактори на ризик за менингиоми.

Дијагноза и тестови
Како се дијагностицира менингиом?
Менингиом може да биде тешко да се дијагностицира бидејќи често расте бавно и често не предизвикува симптоми додека не биде доволно голем за да влијае на соседните области на вашиот мозок. Покрај тоа, поголемиот дел од менингиомите бавно растат и главно ги погодуваат возрасните. Симптомите може да бидат толку благи што засегнатото лице и/или неговиот давател на здравствена заштита може да ги припише на нормалните знаци на стареење.

Ако вашиот давател на здравствена заштита се сомнева дека можеби имате менингиом, тој најверојатно ќе ве упати на невролог.

За да се дијагностицира менингиом, вашиот давател на здравствена заштита ќе изврши физички преглед и невролошки преглед. Тие исто така ќе препорачаат тестови за сликање, како што се:

МНР на мозокот (магнетна резонанца): Најдобар тест за снимање за дијагностицирање на менингиом е скенирање со МРИ на мозокот со контраст. Скенирањето со магнетна резонанца е безболен тест кој произведува многу јасни слики од органите и структурите во внатрешноста на вашето тело со помош на голем магнет, радио бранови и компјутер. МНР со контраст помага да се подобри дијагностичкиот квалитет на сликите. Контрастните средства за МНР содржат редок земјен метал наречен гадолиниум кој е во интеракција со магнетното поле што го емитуваат машините за магнетна резонанца.
КТ (компјутерска томографија) скен: Ако не можете да направите МРИ, вашиот давател на здравствена заштита најверојатно ќе препорача КТ скен на главата со контраст. КТ скеновите создаваат детални слики од структурите во внатрешноста на вашето тело користејќи рендгенски зраци и компјутери. Контрастниот агенс, кој понекогаш се нарекува боја, ги подобрува сликите со истакнување на одредени карактеристики. Или ќе го пиете средството за контраст или вашиот давател на здравствена заштита ќе го инјектира во крвен сад преку IV.
Понекогаш, ако дијагнозата е доведена во прашање, може да биде потребна биопсија за да се потврди дијагнозата на менингиом и да се исклучат други можни дијагнози. Вашиот неврохирург ќе ја изврши биопсијата за да добие мал примерок од ткиво. Примерокот од ткивото ќе се испита за да се утврди дијагнозата, да се утврди дали туморот е бениген или малиген и да се одлучи за степенот на туморот.

Менаџмент и третман
Како се лекуваат менингиомите?
Третманот за менингиом е многу индивидуализиран и најверојатно ќе вклучува комбинација од следниве терапии:

Набљудување („чекај и види“).
Хирургија.
Терапија со зрачење.
Палијативна нега.
Хемотерапија (ретко).
Заедно, вие и вашиот здравствен тим ќе го одредите најдобриот план за лекување за вас.

Набљудување
Давателите на здравствена заштита често го користат пристапот на набљудување „чекај и види“ поради неколку причини, вклучувајќи:

Ако немате никакви симптоми и туморот е мал.
Ако имате малку симптоми и малку или никаков оток во соседните области на мозокот.
Ако имате благи или минимални симптоми и имате долга историја на тумори без многу негативен ефект врз квалитетот на вашиот живот.
Ако сте постари и имате симптоми кои бавно напредуваат.
Ако третманот носи значителен ризик за вашето здравје и живот.
Вашиот давател на здравствена заштита ќе предложи последователни скенови со МНР и состаноци за следење на големината на туморот и вашите симптоми. Некои тумори нема да се зголемат.

Хирургија
Хируршката ресекција, која е хируршко отстранување на туморот, е примарен избор за симптоматски менингиоми или големи тумори за кои се очекува наскоро да предизвикаат симптоми.

Целосното отстранување (исто така наречено бруто тотална ресекција или GTR) може да излечи мнозинство (околу 70% до 80%) од луѓето со менингиоми. Целта на операцијата е максимално, безбедно отстранување. Способноста да се постигне ова може да биде ограничена од различни фактори, вклучувајќи:

Локација на туморот.
Ако туморот е поврзан со мозочното ткиво или околните вени.
Фактори кои влијаат на безбедноста на операцијата воопшто.
Обемот на ресекција во голема мера влијае на стапката на повторување (на туморот што се враќа) за хируршки третирани менингиоми од сите степени.

Терапија со зрачење
Терапијата со зрачење е форма на третман за рак

Палијативна нега
Менингиомот и неговиот третман предизвикуваат физички симптоми и несакани ефекти, како и емоционални и социјални проблеми. Управувањето со сите овие ефекти се нарекува палијативна нега. Тоа е важен дел од вашата грижа што е вклучена заедно со третманите наменети за забавување, запирање или елиминирање на туморот.

Палијативната нега се фокусира на подобрување на тоа како се чувствувате за време на третманот со управување со симптомите и поддршка на вас и вашето семејство. Палијативните третмани варираат во голема мера и често вклучуваат:

Лекови.
Промени во исхраната.
Техники за релаксација.
Емоционална и духовна поддршка.
Процедури за подобрување на невролошката функција и квалитетот на животот.
Други терапии.
Хемотерапија
Хемотерапијата е еден од неколкуте третмани за рак кои користат лекови против различни видови на рак. Иако употребата на хемотерапија е ретка во лекувањето на менингиоми, давателите на здравствени услуги генерално препорачуваат хемотерапија за луѓе кои развиваат рекурентни или прогресивни менингиоми кои повеќе не реагираат на операција или терапија со зрачење.

Употребата на бевацизумаб, еден вид хемотерапија, за лица со анапластични менингиоми по хируршка ресекција и терапија со зрачење, покажа успешни резултати во регресија на туморот.

Кои се можните компликации и несакани ефекти од третманот со менингиом?
Опциите за третман на менингиоми доаѓаат со одредени ризици и можни компликации и несакани ефекти. Погрижете се да му поставите прашања на вашиот здравствен тим за ризиците поврзани со вашиот план за лекување.

Можни компликации од операцијата на менингиом
Операцијата за делумно или целосно отстранување на менингиом е сложена процедура која не е без одредени ризици и компликации. Како и со секој тип на операција, постои ризик од инфекција и крварење. Други можни компликации вклучуваат:

Оток на мозокот по операција, што може да доведе до оштетување на мозокот.
Повреда на кранијалните нерви, која, во зависност од локацијата на менингиом, може да влијае на различни функции како што се видот, способноста за движење на лицето или способноста за голтање.
Натрупување течност околу мозокот по операцијата (церебрален едем), што може да доведе до оштетување на мозокот.
Случајно оштетување на нормалното мозочно ткиво, што може да предизвика проблеми со вашата способност да размислувате, гледате или зборувате.
Можни несакани ефекти од терапија со зрачење за третман на менингиом
Иако самиот процес на третман со зрачење за третман на менингиом не е болен, тој може да предизвика одредени несакани ефекти кога здравите ткива се изложени на зрачење. Најчестите несакани ефекти од терапијата со зрачење за менингиом вклучуваат:

Благи реакции на кожата и опаѓање на косата.
Замор.
Когнитивни промени, како што се тешкотии со јасно размислување и благо губење на меморијата.
Губење на апетит.
Главоболки.
Настрана од когнитивните симптоми, кои можат да бидат трајни, повеќето од овие несакани ефекти се привремени и обично исчезнуваат во рок од неколку недели од третманот.

Можни несакани ефекти од хемотерапијата за третман на менингиом
Несаканите ефекти од хемотерапијата за менингиом варираат во зависност од секое лице и видот и дозата на хемотерапијата. Несаканите ефекти може да вклучуваат:

Замор.
Поголем ризик од инфекција.
Гадење и повраќање.
Губење на косата.
Губење на апетит.
Дијареа.

Превенција
Кои се факторите на ризик за менингиом?
Факторите на ризик за менингиом вклучуваат:

Вашата возраст: Менингиом е најчест кај возрасните на возраст од 65 години или постари, а вашиот ризик се зголемува со возраста.
Вашиот пол: Луѓето на кои им е доделена жена при раѓање (AFAB) имаат двојно поголема веројатност од луѓето на кои им е доделено машко при раѓање (AMAB) да развијат неканцерозен менингиом. Научниците веруваат дека ова е поврзано со изложеноста на женски полови хормони. Употребата на хормонска заместителна терапија и/или апчиња за контрацепција и рак на дојка исто така може да го зголемат вашиот ризик.
Изложеност на радијација: Претходното зрачење на вашата глава може да го зголеми ризикот од развој на менингиом.
Раса/етничка припадност: Во Соединетите Држави, црнците имаат повисоки стапки на менингиом од другите етнички групи.
Исто така, постојат генетски фактори на ризик за менингиом. Ако имате некоја од следниве состојби или имате биолошки роднина од прв степен (брат или сестра или родител) кој имал менингиом, имате зголемен ризик од развој на менингиом:

Неврофиброматоза Тип 2. Луѓето со оваа состојба имаат поголема веројатност да развијат канцероген менингиом или повеќе од еден менингиом.
Фон Хипел-Линдау болест.
Повеќекратна ендокрина неоплазија тип 1.
Ли-Фраумени синдром.
Кауден синдром.
Ако сте загрижени за ризикот од развој на менингиом, не заборавајте да разговарате со вашиот давател на здравствена заштита.

 Прогноза
Што можам да очекувам ако имам менингиом?
Важно е да се запамети дека нема две лица со менингиом погодени на ист начин. Тешко е да се предвиди како ќе бидете погодени. Најдобар начин на кој можете да дознаете е да разговарате со даватели на здравствени услуги кои се специјализирани за истражување и лекување на менингиом. Тие можат да ви дадат попрецизно објаснување за тоа што да очекувате со оглед на вашата единствена ситуација.

Каква е прогнозата (перспектива) за менингиом?
Прогнозата (перспектива) за менингиом зависи од неколку фактори, вклучувајќи:

Големината на туморот.
Локацијата на туморот.
Ако туморот е бениген или малиген.
Ако туморот можеше делумно или целосно да се отстрани хируршки.
Вашата возраст и целокупното здравје.
За возрасните, вашата возраст за време на дијагнозата е еден од најсилните предвидувачи на исходот. Во принцип, колку сте помлади, толку вашата прогноза има тенденција да биде подобра. Подобрите резултати се поврзани со хируршко отстранување на целиот тумор; иако, ова не е секогаш можно поради локацијата на туморот.

Менингиомите може да се вратат по третманот (се повторуваат). Стапката на повторување на менингиом е поврзана со степенот на хируршко отстранување. Целосното хируршко отстранување е поврзано со пониски стапки на повторување.

Менингиомот и неговиот третман може да предизвикаат долготрајни компликации, вклучувајќи:

Тешкотии со концентрирање.
Губење на меморијата.
Личноста се менува.
Напади.
Слабост.
Тешкотии со јазикот.
Која е стапката на преживување за менингиом?
Стапките на петгодишно преживување за менингиом се како што следува:

Тумор од I степен: 95,7%.
Тумор од II степен: 81,8%.
Тумор од III степен: 46,7%.
Стапките на 10-годишно преживување за менингиом се како што следува:

Тумор од I степен: 90%.
Тумор од II степен: 69%.
Стапката на 10-годишно преживување за малигните (канцерозни) менингиоми се зголемува поради новите достапни третмани.

Важно е да се запамети дека статистиката за стапките на преживување кај луѓето со менингиом е проценка. Вашиот давател на здравствена заштита може да обезбеди поинформирана прогноза врз основа на вашата единствена ситуација.

 
Кога треба да го видам мојот давател на здравствена заштита за менингиом?
Ако ви е дијагностициран менингиом и забележите нови и различни симптоми, треба да ги пријавите промените кај вашиот давател на здравствена заштита што е можно поскоро.

Ако сте биле третирани за менингиом, вашата нега не завршува кога ќе заврши активниот третман. Вашиот здравствен тим ќе продолжи да проверува дали туморот не се вратил (повторен), ќе управува со какви било долгорочни несакани ефекти и ќе го следи вашето целокупно здравје.

Кои прашања треба да му ги поставам на мојот лекар?
Ако ви е дијагностициран менингиом, може да биде корисно да му ги поставите на вашиот давател на здравствена заштита следниве прашања:

Каков тип на менингиом имам?
Кој е степенот на туморот и што значи тоа?
Колку луѓе со овој тип на тумор лекувате секоја година?
Дали членовите на моето семејство имаат поголем ризик од развој на менингиом?
Дали имате материјали за читање што би ми помогнале да ја разберам оваа болест?
Кои се моите опции за третман?
Кои клинички испитувања се достапни за мене?
Каков план за лекување препорачувате? Зошто?
Кои услуги за поддршка се достапни за мене и моето семејство?
Дали знаете група за поддршка за луѓе со менингиом?
Ако имам прашања или проблеми, на кого да му се јавам?

Добивањето дијагноза на тумор на мозокот е вознемирувачко, без разлика дали е бенигна или канцерогена. Добрата вест е дека менингиомите се лекуваат и генерално имаат добра прогноза. Знајте дека вашиот тим за здравствена заштита е таму за да ви обезбеди робусни, индивидуализирани опции за третман и поддршка. Ако имате какви било прашања или грижи, не плашете се да го прашате вашиот здравствен тим. Тие се достапни да ви помогнат.