Менингитис-вирусен и бактериски-како да препознаете симптоми кај децата и реагирате брзо

Менингитисот е инфекција која предизвикува воспаление на трите тенки слоеви ткиво, познати како менинги, кои го покриваат мозокот и 'рбетниот мозок. Менингитисот може да биде предизвикан од вирус или од бактерии. Општо земено, бактерискиот менингитис е поопасен од вирусниот менингитис. Бактерискиот менингитис може да предизвика трајно оштетување, вклучувајќи губење на слухот, ментална ретардација или дури и смрт.

Менингитисот е инфекција која предизвикува воспаление на трите тенки слоеви ткиво, познати како менинги, кои го покриваат мозокот и ‘рбетниот мозок. Менингитисот може да биде предизвикан од вирус или од бактерии.

Општо земено, бактерискиот менингитис е поопасен од вирусниот менингитис. Бактерискиот менингитис може да предизвика трајно оштетување, вклучувајќи губење на слухот, ментална ретардација или дури и смрт. На околу 3.000 луѓе во САД или на еден од 100.000 им се дијагностицира бактериски менингитис секоја година.

Типичен третман вклучува хоспитализација и антибиотици.

Која е разликата помеѓу бактериски менингитис и вирусен менингитис?

Симптоми:

вирусен менингитис: треска, главоболка, вкочанет врат, чувствителност на светлина, поспаност, конфузија

Бактериски менингитис: висока температура, силна главоболка, вкочанет врат, чувствителност на светлина, поспаност, конфузија. Може да се појави и осип, гадење, повраќање и болки во грлото.

Ефекти:

Вирусен менингитис: привремени симптоми слични на грип, главоболка и вкочанет врат.

Бактериски менингитис: можност за различен степен на оштетување на мозокот, вклучувајќи губење на слухот и ментална ретардација. Може да биде фатална ако не се лекува на време.


Тежина:

Вирусен менингитис: поминува сам по себе обично во рок од три до 10 дена.

Бактериски менингитис: опасен по живот; веднаш е потребен медицински третман


Третман:

Вирусен менингитис: одмор во кревет, Тиленол
Бактериски менингитис: хоспитализација и антибиотици

Колку е чест бактерискиот менингитис?
На околу 3.000 луѓе во Соединетите Држави – или на еден од 100.000 – им се дијагностицира бактериски менингитис секоја година, повеќето од нив доенчиња, деца, студенти и постари лица. Инциденцата на бактериски менингитис обично достигнува максимум во зима или рана пролет. Луѓето кои покажуваат симптоми во летниот период имаат поголема веројатност да имаат вирусен менингитис отколку бактериски менингитис.

Спречување на бактериски менингитис
Најчеста причина за бактериски менингитис кај децата, Haemophilus influenzae b (Hib), е речиси елиминирана поради вакцината што беше развиена во Бостонската детска болница во 1990 година.

Пред тоа, на приближно 10.000 деца годишно им беше дијагностициран менингитис, а 5 проценти од нив не преживеаја.
Имунизацијата Hib сега е рутинска детска вакцинација која спречува стотици смртни случаи годишно.
Стапката на друга главна причина за бактериски менингитис – пневмококната бактерија – исто така е драстично намалена со широката употреба на пневмококната вакцина Превнар.

Вакцина против менингокок, посебно за менингококна бактерија, се препорачува за студенти кои влегуваат во домови во средно училиште или колеџ. Ефикасно е три до пет години, но не штити од сите видови на менингокок бактерии.

Бактериски менингитис кај деца |Симптоми и причини
Кои се симптомите и предупредувачките знаци на бактериски менингитис?
Бактерискиот менингитис обично започнува со главоболка и треска, кои се заеднички за многу болести, што го отежнува дијагностицирањето на бактерискиот менингитис во оваа фаза.

Симптомите поспецифични за бактерискиот менингитис вклучуваат силна главоболка, болка при свиткување на вратот нанапред или вкочанет врат, а понекогаш и чувствителност на светлина.
Подоцнежните симптоми може да вклучуваат конфузија, летаргија или напади.
Симптомите може брзо да напредуваат, а некои пациенти доживуваат делириум или кома до моментот кога бараат третман.
Кај доенчињата, симптомите на кои треба да се внимава се:

треска
раздразливост (претрупан и многу плаче)
летаргија
висок плач
заоблени назад
плаче кога се движи
испакната фонтанела (мека точка на главата на доенчето)
напади

За деца постари од 1 година, побарајте:треска
болки во вратот или грбот (или вкочанет врат)
главоболка
конфузија
чувствителност на светлина
одбивање да јаде
намалено ниво на свест
напади
гадење и повраќање
Важно е да се нагласи дека децата можеби не ги покажуваат сите горенаведени знаци и симптоми. Не се препорачува внимателно чекање; ако се сомневате на менингитис, веднаш консултирајте се со лекар.

Што предизвикува бактериски менингитис?
Многу здрави луѓе ја носат бактеријата во устата или грлото и никогаш не се разболуваат од неа, но во ретки случаи, таа го пробива имунолошкиот систем на една личност и патува низ крвотокот – или понекогаш низ синусите – до мозокот. Бактериите потоа ги инфицираат заштитните мембрани кои го покриваат мозокот и ‘рбетниот мозок, предизвикувајќи опасен оток и воспаление што се ослободува само со антибиотски третман.

Кои се факторите на ризик за бактериски менингитис?
Ако сте биле во близок контакт со некој кој има бактериски менингитис (особено кога тоа се должи на менингокок, вид на бактерија која е позаразна од другите)
со компромитиран имунолошки систем
сте патувале во област во светот каде што менингитисот е широко распространет (консултирајте се со вашиот лекар за препорачаните вакцини пред да патувате во странство)
Додека некои форми на бактериски менингитис се заразни, особено менингококусот, ниеден не се пренесува толку лесно како обичната настинка или грипот. Сепак, бактерискиот менингитис може да се шири преку размена на респираторни секрети и секрети од грлото, како што се:

кашлање или кивање
бакнување
споделување пијалоци
Ако некој е во близок контакт со лице кое има бактериски менингитис, како што е цимер, родител, брат или сестра, работник во дневен престој, соученик или дечко или девојка, тие се изложени на зголемен ризик и треба да одат на лекар за антибиотици за да се спречат бактериски менингитис пред да се појават симптомите.

Бактериски менингитис кај деца | Дијагноза и третмани
Како се дијагностицира бактериски менингитис?
Ако вашиот педијатар се сомнева дека вашето дете може да има менингитис, тој ќе нареди крвна слика и може да собере спинална течност за да види што ја предизвикува инфекцијата. Разбирањето на специфичната причина за менингитис ќе го информира лекарот како да го третира.

Како се лекува бактерискиот менингитис?
Раниот третман со антибиотици може да го намали отокот и воспалението во мозокот и да спречи повреда и смрт. Кортикостероиди, исто така, може да се дадат за да се намали воспалението.

Важно е да се запамети дека времето е клучно. Ако вие или вашето дете имате симптоми на бактериски менингитис, веднаш одете во најблиската болница за итни случаи.

Ако лекарите се посомневаат во менингитис, тие ќе го дијагностицираат со помош на спинална чешма, тестови на крвта (вклучувајќи и крвни култури), а понекогаш и КТ скен.
Поради малиот временски период помеѓу почетокот на отокот во мозокот и кога се јавува оштетување на мозокот, антибиотиците се администрираат – обично интравенски.
Антибиотиците обично се продолжуваат од една до три недели.
Децата со бактериски менингитис се примени во болница за лекување и следење додека ги чекаат резултатите од тестовите на спинална течност, а лекарите да бараат извор на инфекција, како што е инфекција на синусите.
Исто така, важно е лекарите да откријат кој тип на бактерија го предизвикал менингитисот бидејќи некои видови бактерии, како што е менингококусот, се позаразни од другите.
Како се грижиме за бактерискиот менингитис
Поради брзата и тешка природа на бактерискиот менингитис, Boston Children’s ги повикува сите родители веднаш да побараат третман штом ќе се посомневате за бактериски менингитис. По приемот, лекарите ќе ја откријат специфичната причина за менингитис кај вашето дете и соодветно ќе спроведат третман. Крајната цел на брзиот третман е да бидете сигурни дека вашето дете закрепнува без трајно оштетување.

 

Извор:https://www.childrenshospital.org/conditions/bacterial-meningitis-children