Стручњаците препорачуваат дека на неделно ниво е добро да се внесат максимално од 300 до 600 г месо. Тоа, пак, подразбира околу 31 килограм месо годишно.
Месото содржи многу важни прехранбени материи како што се белковини, железо, цинк и селен, па е мошне препорачливо и важно во исхраната. Сепак, важно е и да не се претерува. И треба да се знае дека во саламите и колбасите има многу маснотија, која, исто така, се додава за време на приготвувањтео на оброците со месо.
Во месото има и холестерол кој го поттикнува создавањето на болести на кардиоваскуларниот систем, како и пурин, кој го зголемува нивото на мочна киселина во крвта, па може да предизвика гихт. Премногу црвено месо – говедско, свинско или овчо – ја зголемува можноста од појава на рак на цревата.
Месото треба да се јаде така што не мора секогаш да биде главно јадење, туку прилог на зеленчукот, а кога се приготвува најдобро е да биде на малку масло.