Британската нутриционистка Ани О’Конор тврди дека лебот исполнува над 10% од потребите за белковини, фолати и железо. Стручњаците истакнуваат дека лебот содржи многу влакна, но само интегралниот, ‘ржаниот, пченкарниот и тој од овес. Тие се богати со минерали и витамини, особено оние од Б групата.
Бојата не е сигурен показател за квалитетот на лебот, оти темните лебови често се обоени со карамела. Најтврдиот и најжилав леб е воедно и најздрав.
Стручњаците напоменуваат дека лебот не дебелее ако се јасде во разумни количини, односно 200-300 грама на ден. Иако луѓето на диета избегнуваат леб мислејќи дека тој е висококалоричен, во прашање е заблуда. Не се дебелееме од лебот, туку од она што го мачкаме и јадеме со него!