Модриот патлиџан го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести

Иако најчесто се смета за зеленчук, модриот патлиџан всушност се вбројува меѓу овошјето

Модриот патлиџан изобилува со антиоксиданти како што се антоцијанините кои се одговорни за темновиолетовата боја на кората на плодот. Научниците сметаат дека токму благодарение на високото количество на антиоксиданти и влакна, патлиџанот го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести, што се потврдило и со одредени истражувања направени над животни.

Во една студија, зајаци со висок холестерол добивале 10 мл сок од модар патлиџан за време на период од две недели. На крајот од истражувањето нивните нивоа на ЛДЛ холестерол и триглицериди се намалиле, а со тоа се намалил и нивниот ризик од кардиоваскуларни болести. Во друго истражување, пак, кај животните кои во период од 30 дена добивале свеж или патлиџан на скара било забележано подобрување на срцевите функции.

Кои витамини и минерали ги содржи модриот патлиџан

Иако најчесто се смета за зеленчук, модриот патлиџан всушност се вбројува меѓу овошјето, и тоа зрнестото. Содржи меки семки кои се јадат, но имаат горчлив вкус затоа што содржат помали количества никотин т.е. основна активна состојка на тутунот.

Патлиџанот ги содржи речиси сите витамини и минерали, но во помали количества. Сто грама варен модар патлиџан содржи 123 мг калиум, кој особено е важен за кардиоваскуларното здравје, како и витамини од Б- комплексот, манган, магнезиум и бакар. Патлиџанот, исто така, е богат со диететски влакна кои ја спречуваат појавата на запек, помагаат во регулирањето на телесната тежина и во превенцијата од срцеви заболувања и дијабетес тип 2. Во споменатото количество модар патлиџан има само 35 калории.

Содржи состојка која го намалува ризикот од појава на карцином

Во кората содржи назунин – моќен антиоксидант. Научниците сметаат дека назунинот покрај антиангиогеното дејство истовремено би можел да го спречи и растот на туморот и воопшто да не заштити од неговата појава. Освен патлиџанот, назунин содржат и црвената зелка, репката и рдоквата.