Модриот патлиџан како борец против ракот и кардиоваскуларните болести

Модриот патлиџан изобилува со антиоксиданти како што се антоцијанините кои се одговорни за темновиолетовата боја на кората на плодот. Научниците сметаат дека токму благодарение на високото количество на антиоксиданти и влакна, патлиџанот го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести, што се потврдило и со одредени истражувања направени над животни.

Модриот патлиџан изобилува со антиоксиданти како што се антоцијанините кои се одговорни за темновиолетовата боја на кората на плодот. Научниците сметаат дека токму благодарение на високото количество на антиоксиданти и влакна, патлиџанот го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести, што се потврдило и со одредени истражувања направени над животни.

Во една студија, зајаци со висок холестерол добивале 10 мл сок од модар патлиџан за време на период од две недели. На крајот од истражувањето нивните нивоа на ЛДЛ холестерол и триглицериди се намалиле, а со тоа се намалил и нивниот ризик од кардиоваскуларни болести. Во друго истражување, пак, кај животните кои во период од 30 дена добивале свеж или патлиџан на скара било забележано подобрување на срцевите функции.

Кои витамини и минерали ги содржи модриот патлиџан

Иако најчесто се смета за зеленчук, модриот патлиџан всушност се вбројува меѓу овошјето, и тоа зрнестото. Содржи меки семки кои се јадат, но имаат горчлив вкус затоа што содржат помали количества никотин т.е. основна активна состојка на тутунот.

Патлиџанот ги содржи речиси сите витамини и минерали, но во помали количества. Сто грама варен модар патлиџан содржи 123 мг калиум, кој особено е важен за кардиоваскуларното здравје, како и витамини од Б- комплексот, манган, магнезиум и бакар. Патлиџанот, исто така, е богат со диететски влакна кои ја спречуваат појавата на запек, помагаат во регулирањето на телесната тежина и во превенцијата од срцеви заболувања и дијабетес тип 2. Во споменатото количество модар патлиџан има само 35 калории.

Содржи состојка која го намалува ризикот од појава на карцином

Во кората содржи назунин – моќен антиоксидант. Научниците сметаат дека назунинот покрај антиангиогеното дејство истовремено би можел да го спречи и растот на туморот и воопшто да не заштити од неговата појава. Освен патлиџанот, назунин содржат и црвената зелка, репката и рдоквата.

Модриот патлиџан (Solanum melongena) има потенцијални антиканцерогени својства благодарение на своите биолошки активни компоненти. Некои од нив се:

1. Антиоксиданти

Модриот патлиџан е богат со антиоксиданти како хлорогенска киселина и насунин (тип на антоцијанин), кои ја штитат клеточната ДНК од оштетувања предизвикани од слободните радикали. Овие оштетувања често можат да водат кон развој на рак.

2. Антоцијанини

Најмногу се наоѓаат во кората и се поврзуваат со антиинфламаторни и антиканцерогени својства. Антоцијанините помагаат во инхибирање на растот на малигните клетки без да ги оштетат здравите клетки.

3. Хлорогенска киселина

Ова соединение покажува антиканцерогено дејство преку:

  • Намалување на воспалителни процеси
  • Спречување на мутација на клетките
  • Зголемување на апоптозата (природна смрт на клетките) кај канцерогените клетки

4. Фибер

Присуството на диетални влакна помага во одржување на здрава дигестивна функција и го намалува ризикот од развој на рак на дебелото црево преку подобрување на елиминацијата на токсини.

Истражувања:

Неколку студии укажуваат дека екстрактите од модриот патлиџан можат да покажат цитотоксичен ефект врз клеточни линии на одредени видови рак, како рак на дојка и дебелото црево. Сепак, овие ефекти најчесто се покажани во лабораториски услови, и е потребно дополнително клиничко истражување.

Препорака:

Консумирањето модар патлиџан како дел од балансирана исхрана може да помогне во превенцијата, но не е замена за медицински третмани. За најдобри здравствени придобивки, јадете го со кората, каде што е концентрирана најголемата количина на активни состојки.