Многу често во разговорите слушаме: колку таа намирница има калории, тоа е премногу калорично… Во продолжение прочитајте кои се тие намирници кои содржат помалку од 40 калории, а кои се вкусни, здрави и нудат чувство на ситост.
Домат – содржи ликопен, антиоксидант кој многу ретко се појавува во храната. Студиите покажуваат дека доматот ја штити кожата од штетните ултравиолетови зраци и го намалува холестеролот. Доматот содржи големи количини магнезиум, влакна и витамин Ц.
Пиперка – лута или блага пиперката е полна со витамин Ц и влакна. Јадењето зачинето со пиперка му помага на телото да согори 100 калории по оброк.
Спанаќ – вкусен зеленчук богат со железо, фолна киселина и витамин К. Содржи антиоксиданти, како бета каротен, но и лутеин кој е одличен за заштита на очите. Спанаќот може да се користи како замена за зелка во салата или може да го додадете во омлет со печурки и лук.
Тиквичка – многу заситува, вкусна е, а сепак е нискокалорична намирница. Тиквичката содржи големи количини витамин А, лесно се подготвува, а може да се јаде и свежа.
Лимон – агрумите се полни со витамин Ц и влакна. Студиите покажуваат дека консумирањето лимон при првите знаци на која било болест може да го намали нејзиното траење.
Лук – за корисните здравствени својства на лукот знаеме сите, но помалку е познато дека е исклучително добар во контрола на системот за варење. За да ги искористите корисните својства на лукот, најдобро е ситно да го исечкате и да оставите да отстои 10 минути.