Млекото добиено од бадем е одлична алтернатива за кравјото млеко, бидејќи во својот состав не содржи холестерол, а се состои од 20% протеини. Ова млеко е извор на фосфор, кој е потребен за забите и коските. Во него има 4 пати повеќе калциум отколку во кравјото млеко. Да не ги заборавиме и калиумот, цинкот, бакарот, железото, Б витамините и манган.
Зошто треба да се пие бадемово млеко?
- Лекарите го препорачуваат за побрзо и безбедно заздравување на чир на желудник и дванаестпалачното црево
- Стимулира излачување од жолчката и ја празни жолчната кеса
- Ја стимулира работата на цревата и се користи при хроничен колитис и опстипација и поседува лесен лакстаивен ефект
- Една чаша бадемово млеко го решава проблемот со жиговината и спречува болести на гастроинтестиналниот тракт
- Корисно е при настинки, астма, несоница, имптотенција, анемија
- Млекото од бадем е одличен извор на енергија, ја поддржува активноста на мозокот и ја јакне меморијата
- Една чаша бадемово млеко содржи 50% од препорачаната дневна доза на витамин Е, антиоксидант кој го намалува растот на слободни радикали кои предизвикуваат рак.
- Има доста витамин Б и железо неопходни за раст и здраво функционирање на мускулното ткиво.
- Бадемовото млеко не содржи лактоза, па може слободно да се консумира без страв дека ќе дојде до дигестивни пореметувања
- Има многу малку калории (во 1 чаша има 40 калории), не содржи заситени масти, што го прави многу корисно за лицата кои сакаат да ги намалат килограмите
- Бидејќи содржи флавониди, помага при намалувањето на холестерол и го штити срцето.
ПОДГОТОВКА
Состојки: 1 чаша сурови бадеми, 3 – 4 чаши вода
Покиснете ги бадемите во вода и оставете ги да стојат цела ноќ. Утрото, истурете ја водата. Во сад со бадемите додадете 3-4 чаши чиста вода (најдобро флаширана или филтрирана). Блендирајте 2-3 минути. Млекото процедете го низ цедалка и ставете го во стаклено шише. Рокот на траење во фрижидер е 2-3 дена. По желба може да го засладите со малку мед или да додадете цимет, какао или ванила.