Оние кои страдаат од целијакија или, пак, се алергични на пченица и глутен, знаат дека не е секогаш едноставно да се најде безглутенски леб во продавниците. Затоа, ви предлагаме убав рецепт кој можете да го направите сами, а се состои од оризово и пченкарно брашно.
Потребни состојки:
- 230 г мешано брашно од ориз и пченка
- јогурт без лактоза
- 1 дл маслиново масло
- семе од лен, сусам, семки од тиква, црн ким (по желба може да додадете и друго)
- сол
- 1 јајце
Подготовка:
Во мешавината на оризово и пченкарно брашно додадете 2 дл јогурт без лактоза, сол, еден прашок за печиво и 1 јајце.
Измешајте ги сите состојки добро.
Кога ќе добиете компактна смеса, оставете нека отстои малку, а потоа преместете ја во сад за печење.
Одозгора сипете од мешавината на семки од тиква, ленено семе, црн ким.
Печете го лебот во рерна загреана на 220 степени околу 15-20 минути.