Нарушувања во исхраната-анорексија, булимија и прекумерно јадење

Нарушувањата во исхраната се сериозни здравствени состојби кои влијаат и на вашето физичко и ментално здравје. Овие состојби вклучуваат проблеми во тоа како размислувате за храната, јадењето, тежината и обликот, како и во вашето однесување во исхраната. Овие симптоми можат да влијаат на вашето здравје, вашите емоции и способноста да функционирате во важни области од животот.

Нарушувањата во исхраната се сериозни здравствени состојби кои влијаат и на вашето физичко и ментално здравје. Овие состојби вклучуваат проблеми во тоа како размислувате за храната, јадењето, тежината и обликот, како и во вашето однесување во исхраната. Овие симптоми можат да влијаат на вашето здравје, вашите емоции и способноста да функционирате во важни области од животот.

Ако не се третираат ефикасно, нарушувањата во исхраната може да станат долгорочни проблеми и, во некои случаи, може да предизвикаат смрт. Најчестите нарушувања во исхраната се анорексија, булимија и нарушување на прекумерното јадење.

Повеќето нарушувања во исхраната вклучуваат премногу фокусирање на тежината, обликот на телото и храната. Ова може да доведе до опасно однесување во исхраната. Овие однесувања може сериозно да влијаат на способноста да се добие потребната исхрана на вашето тело. Нарушувањата во исхраната можат да му наштетат на срцето, дигестивниот систем, коските, забите и устата. Тие можат да доведат до други болести. Тие се исто така поврзани со депресија, анксиозност, самоповредување и самоубиствени мисли и однесувања.

Со соодветен третман, можете да се вратите на поздрави навики во исхраната и да научите поздрави начини да размислувате за храната и вашето тело. Можеби ќе можете да ги промените или намалите сериозните проблеми предизвикани од нарушувањето во исхраната.

Симптоми
Симптомите варираат, во зависност од видот на нарушување во исхраната. Анорексијата, булимијата и пореметувањето со прекумерно јадење се најчестите нарушувања во исхраната. Луѓето со нарушувања во исхраната може да ги имаат сите различни типови на тело и големини.

Анорексија
Анорексијата  , исто така наречена анорексија нервоза, може да биде опасно по живот нарушување во исхраната. Тоа вклучува нездрава мала телесна тежина, интензивен страв од зголемување на телесната тежина и поглед на тежината и формата што не е реална. Анорексијата често вклучува употреба на екстремни напори за контрола на тежината и обликот, кои често сериозно го попречуваат здравјето и секојдневниот живот.

Анорексијата може да вклучува сериозно ограничување на калориите или исклучување на одредени видови храна или групи на храна. Може да вклучи други методи за слабеење, како што се премногу вежбање, користење лаксативи или диететски помагала или повраќање после јадење. Напорите за намалување на тежината може да предизвикаат сериозни здравствени проблеми, дури и за оние кои продолжуваат да јадат во текот на денот или чија тежина не е екстремно мала.

Булимија
Булимијата, исто така наречена булимија нервоза, е сериозно, понекогаш и опасно по живот нарушување во исхраната. Булимијата вклучува епизоди на прејадување, најчесто проследени со епизоди на прочистување. Понекогаш булимијата вклучува и сериозно ограничување на јадењето за временски периоди. Ова често води до посилни нагони за прејадување, а потоа и прочистување.

Прејадувањето вклучува јадење храна – понекогаш екстремно голема количина – во краток временски период. За време на прејадување, луѓето се чувствуваат како да немаат контрола врз нивното јадење и дека не можат да престанат. После јадење, поради чувство на вина, срам или интензивен страв од зголемување на телесната тежина, се прави прочистување за да се ослободат од калориите. Прочистувањето може да вклучува повраќање, премногу вежбање, нејадење одреден временски период или користење на други методи, како што е земање лаксативи. Некои луѓе ги менуваат дозите на лекот, како што е промена на количеството на инсулин, за да се обидат да изгубат тежина.

Булимијата вклучува и преокупираност со тежината и обликот на телото, со сериозно и грубо самоосудување за личниот изглед.

Нарушување на прекумерно јадење
Нарушувањето со прејадување вклучува јадење храна за кратко време. При прејадување, се чувствува како да нема контрола врз јадењето. Но, прекумерното јадење не е проследено со прочистување. За време на прејадување, луѓето може да јадат храна побрзо или да јадат повеќе храна од планираното. Дури и кога не сте гладни, јадењето може да продолжи одамна да се чувствува непријатно сити.

По прејадување, луѓето често чувствуваат голема доза на вина, одвратност или срам. Може да се плашат од дебелеење. Тие може да се обидат сериозно да го ограничат јадењето за одредени временски периоди. Ова води до зголемени нагони за прејадување, поставувајќи нездрав циклус. Срамот може да доведе до јадење сам за да се скрие прејадувањето. Нов круг на прејадување најчесто се случува барем еднаш неделно.

Нарушување на избегнување/рестриктивно внесување храна
Нарушувањето со избегнување/рестриктивно внесување храна вклучува екстремно ограничено јадење или нејадење одредени видови храна. Моделот на јадење често не ги задоволува минималните дневни потреби за исхрана. Ова може да доведе до проблеми со растот, развојот и функционирањето во секојдневниот живот. Но, луѓето со ова нарушување немаат страв од зголемување на телесната тежина или големината на телото. Наместо тоа, тие можеби не се заинтересирани за јадење или можеби избегнуваат храна со одредена боја, текстура, мирис или вкус. Или можеби се грижат за тоа што може да се случи кога јадат. На пример, тие може да имаат страв од гушење или повраќање или може да се грижат дали ќе добијат стомачни проблеми.

Нарушувањето со избегнување/рестриктивно внесување храна може да се дијагностицира во сите возрасти, но тоа е почеста кај помалите деца. Нарушувањето може да резултира со големо губење на тежината или неуспех да се здебели во детството. Недостатокот на правилна исхрана може да доведе до големи здравствени проблеми.

Кога да одите на лекар
Нарушувањето во исхраната може да биде тешко да се справите или надминете сами. Колку порано се лекувате, толку е поголема веројатноста дека целосно ќе закрепнете. Понекогаш луѓето може да имаат проблем со однесувањето во исхраната што се слични на некои симптоми на нарушување во исхраната, но симптомите не ги исполнуваат упатствата за дијагноза на нарушување во исхраната. Но, овие проблематични однесувања во исхраната сè уште можат сериозно да влијаат на здравјето и благосостојбата.

Ако имате проблематично однесување во исхраната што ви предизвикува вознемиреност или влијае на вашиот живот или здравје, или ако мислите дека имате нарушување во исхраната, побарајте медицинска помош.

Повикување на саканата личност да побара третман
Многу луѓе со нарушувања во исхраната можеби не мислат дека им е потребен третман. Една од главните карактеристики на многу нарушувања во исхраната е не сфаќањето колку се сериозни симптомите. Исто така, чувството на вина и срам често ги спречуваат луѓето да добијат помош.

Ако сте загрижени за пријател или член на семејството, поттикнете го лицето да разговара со давател на здравствена заштита. Дури и ако таа личност не е подготвена да признае дека има проблем со храната, можете да ја започнете дискусијата со изразување загриженост и желба да слушате.

Црвените знамиња кои може да укажуваат на нарушување во исхраната вклучуваат:

Прескокнување оброци или закуски или правење изговори за нејадење.
Имате многу ограничена диета што не е препишана од обучен медицински професионалец.
Премногу фокусирање на храната или здравата исхрана, особено ако тоа значи да не учествувате во вообичаени настани, како што се спортски банкети, јадење роденденска торта или вечера надвор.
Правете сами оброци наместо да јадете што јаде семејството.
Повлекување од вообичаените социјални активности.
Честа и постојана грижа или поплаки за нездрава или прекумерна тежина и зборува за губење на тежината.
Честа проверка во огледалото за она што се смета за недостатоци.
Повеќекратно јадење големи количини на храна.
Користење на додатоци во исхраната, лаксативи или хербални производи за губење на тежината.
Вежбање многу повеќе од просечниот човек. Ова вклучува да не земате денови за одмор или слободни денови поради повреда или болест или одбивање да присуствувате на социјални настани или други животни настани поради желбата да вежбате.
Калусите на зглобовите од прстите допираат до устата за да предизвикаат повраќање.
Проблеми со губење на забната глеѓ што може да биде знак за повторено повраќање.
Заминување за време на оброците или веднаш по оброкот за користење на тоалетот.
Разговор за депресија, гадење, срам или вина за навиките во исхраната.
Јадење во тајност.
Ако сте загрижени дека вие или вашето дете може да имате пореметување во исхраната, контактирајте со давател на здравствена заштита за да разговарате за вашите грижи. Доколку е потребно, добијте упат до давател на ментално здравје со експертиза за нарушувања во исхраната. Или ако вашето осигурување го дозволува тоа, контактирајте директно со експерт.

Причини
Точната причина за нарушувањата во исхраната не е позната. Како и кај другите состојби на ментално здравје, може да има различни причини, како што се:

Генетика. Некои луѓе може да имаат гени кои го зголемуваат ризикот од развој на нарушувања во исхраната.
Биологија. Биолошките фактори, како што се промените во мозочните хемикалии, може да играат улога во нарушувањата во исхраната.
Фактори на ризик
Секој може да развие нарушување во исхраната. Нарушувањата во исхраната честопати започнуваат во тинејџерските и младите години. Но, тие можат да се појават на која било возраст.

Одредени фактори може да го зголемат ризикот од развој на нарушување во исхраната, вклучувајќи:

Семејна историја. Нарушувањата во исхраната се поверојатно да се појават кај луѓе кои имаат родители или браќа и сестри кои имале нарушување во исхраната.
Други проблеми со менталното здравје. Траума, анксиозност, депресија, опсесивно-компулсивно растројство и други проблеми со менталното здравје може да ја зголемат веројатноста за нарушување во исхраната.
Диета и гладување. Честото држење на диети е фактор на ризик за нарушување во исхраната, особено со тежината која постојано расте и се намалува кога влегувате и испуштате нови диети. Постојат силни докази дека многу од симптомите на нарушување во исхраната се симптоми на гладување. Гладувањето влијае на мозокот и може да доведе до промени во расположението, ригидно размислување, анксиозност и намален апетит. Ова може да предизвика продолжување на сериозно ограниченото јадење или проблематичното однесување и да го отежне враќањето на здравите навики во исхраната.
Историја на малтретирање со тежина. Луѓето кои биле задевани или малтретирани поради нивната тежина имаат поголема веројатност да развијат проблеми со исхраната и нарушувањата во исхраната. Ова ги вклучува луѓето на кои врсниците, здравствените работници, тренерите, наставниците или членовите на семејството ги натерале да се срамат од својата тежина.
Стресот. Без разлика дали станува збор за заминување на колеџ, преселување, добивање нова работа или проблем со семејството или врската, промената може да донесе стрес. И стресот може да го зголеми ризикот од нарушување во исхраната.

Компликации
Нарушувањата во исхраната предизвикуваат широк спектар на компликации, некои од нив опасни по живот. Колку е потешко или подолготрајно нарушувањето во исхраната, толку е поголема веројатноста да се појават сериозни компликации. Тие може да вклучуваат:

Сериозни здравствени проблеми.
Депресија и анксиозност.
Самоубиствени мисли или однесување.
Проблеми со растот и развојот.
Социјални проблеми и проблеми во врската.
Нарушувања на употребата на супстанции.
Работни и училишни прашања.
Смртта.

Превенција
Не постои сигурен начин да се спречат нарушувањата во исхраната, но можете да преземете чекори за да развиете здрави навики во исхраната. Ако имате дете, можете да му помогнете на вашето дете да го намали ризикот од развој на нарушувања во исхраната.

Возрасни
Да се развијат здрави навики за исхрана и начин на живот:

Изберете здрава исхрана богата со цели зрна, овошје и зеленчук. Ограничете ја солта, шеќерот, алкохолот, заситените масти и транс мастите. Избегнувајте екстремни диети. Ако треба да изгубите тежина, разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита или диететичар за да креирате план што ги задоволува вашите потреби.
Не користете додатоци во исхраната, лаксативи или билни производи за губење на тежината.


Имајте доволно физичка активност. Секоја недела, добивајте најмалку 150 минути аеробна активност, како што е брзо одење. Изберете активности во кои уживате, па поверојатно е да ги правите.
Побарајте помош за проблеми со менталното здравје, како што се депресија, анксиозност или проблеми со самодовербата и сликата за телото.
За повеќе упатства за храна и исхрана, како и физичка активност, одете на health.gov.

Разговарајте со давател на здравствена заштита ако имате загриженост за вашето однесување во исхраната. Навременото лекување може да спречи влошување на проблемот.

Деца
Еве неколку начини да му помогнете на вашето дете да развие здраво однесување во исхраната:

Избегнувајте диети околу вашето дете. Семејните навики за јадење може да влијаат на односите што децата ги развиваат со храната. Јадењето оброци заедно ви дава можност да го научите вашето дете за замките на диетата. Исто така, ви овозможува да видите дали вашето дете јаде доволно храна и доволно разновидност.
Разговарајте со вашето дете. Постојат многу веб-страници и други сајтови на социјални медиуми кои промовираат опасни идеи, како што е гледањето на анорексијата како избор на начин на живот, а не како нарушување во исхраната. Некои сајтови ги поттикнуваат тинејџерите да почнат со диета. Важно е да се исправат какви било погрешни идеи како оваа. Разговарајте со вашето дете за ризиците од правење избори за нездрава исхрана.

Поттикнете и зајакнете ја здравата слика за телото на вашето дете, без оглед на нивната форма или големина. Разговарајте со вашето дете за сликата за себе и понудете му уверување дека облиците на телото може да варираат. Не го критикувајте сопственото тело пред вашето дете. Пораките за прифаќање и почит можат да помогнат да се изгради здрава самодоверба. Тие, исто така, можат да изградат издржливост ⸺ способност брзо да се опорават од тешки настани. Овие вештини можат да им помогнат на децата да ги пребродат предизвикувачките времиња на тинејџерските и младите години.

Побарајте помош од давателот на здравствена заштита на вашето дете. При посети на добро дете, давателите на здравствени услуги можеби ќе можат да ги идентификуваат раните знаци на нарушување во исхраната. Тие можат да им поставуваат прашања на децата за нивните навики во исхраната. Овие посети може да вклучуваат проверки на перцентилите на висината и тежината и индексот на телесна маса, што може да ве предупреди.

Дијагноза
Нарушувањата во исхраната се дијагностицираат врз основа на симптоми и преглед на навиките и однесувањата во исхраната. Може да ги видите и вашиот давател на здравствена заштита и професионалец за ментално здравје за дијагноза.

За да добиете дијагноза, можеби ќе треба:

Физички преглед. Вашиот давател на здравствена заштита најверојатно ќе ве прегледа за да отфрли други медицински причини за вашите проблеми со исхраната. Давателот, исто така, може да нарача лабораториски тестови.
Проценка на менталното здравје. Професионалец за ментално здравје прашува за вашите мисли, чувства и навики и однесувања во исхраната. Исто така, може да биде побарано да одговорите на серија прашања за да помогнете во дијагнозата.
Други студии. Може да се направат и други медицински тестови за да се проверат какви било компликации поврзани со вашите проблеми со исхраната.

Третман
Најдобриот третман за нарушување во исхраната вклучува тимски пристап. Тимот најчесто го вклучува вашиот давател на примарна здравствена заштита, професионалец за ментално здравје, а понекогаш и регистриран диететичар. Побарајте професионалци со искуство во лекување на нарушувања во исхраната.

Третманот зависи од вашиот специфичен тип на нарушување во исхраната. Но, генерално, вклучува:

Учење за правилна исхрана.
Научете како да развиете здрави навики во исхраната.
Упатство за постигнување здрава тежина ако сте со недоволна тежина.
Бихејвиорална терапија, понекогаш наречена терапија за разговор.
Лек, доколку е потребно.
Ако вашиот живот е загрозен, можеби ќе треба веднаш да одите во болница.

Бихејвиорална терапија
Одредени бихејвиорални терапии можат да бидат ефективни во лекувањето на нарушувањата во исхраната. Тие вклучуваат:

Семеен третман (ФБТ). FBT е амбулантски третман за деца и тинејџери со анорексија. Веројатно е ефикасен и за булимија и други проблематични однесувања во исхраната. Семејството е вклучено во тоа детето или другиот член на семејството да ги следи шемите на здрава исхрана и да одржува здрава тежина.


Когнитивна бихејвиорална терапија (КБТ). КБТ најчесто се користи во третманот на нарушувања во исхраната, особено за булимија, нарушување на прекумерно Јадење и некои други проблематични однесувања во исхраната. Најчесто се користи тип на CBT наречен зајакнат CBT. Учите како да ги следите и подобрите вашите навики и расположение во исхраната, да развивате вештини за решавање проблеми и да истражувате здрави начини за справување со стресни ситуации.

Лекови
Медицината не може да излечи нарушување во исхраната. Не се покажаа никакви лекови кои помагаат при зголемување на телесната тежина или за лекување на анорексија. За булимија или нарушување на прекумерното јадење, одредени лекови може да помогнат во управувањето со нагоните за прејадување или чистење или да помогнат во управувањето со екстремен фокус на храната и исхраната.

Престој во болница или дневна програма
Ако имате сериозни здравствени проблеми поврзани со вашето нарушување во исхраната, вашиот давател на здравствена заштита може да препорача да останете во болница некое време. Некои клиники се специјализирани за лекување на луѓе со нарушувања во исхраната. Некои можеби нудат дневни програми, наместо престој во болница. Специјализираните програми за нарушувања во исхраната може да понудат поинтензивен третман во подолги временски периоди.

Намалете го стресот и анксиозноста
Некои комплементарни третмани и пристапи може да помогнат да се намали стресот и анксиозноста. Тие можат да промовираат релаксација и да го зголемат чувството на благосостојба. Примерите вклучуваат:

Акупунктура.
Масажа.
Јога.
Медитација.
Справување и поддршка
Тешко е да се справите со нарушување во исхраната кога добивате мешани пораки од медиумите, културата, а понекогаш и од семејството или пријателите. Без разлика дали вие или вашата сакана имате нарушување во исхраната, прашајте го вашиот давател на здравствена заштита или професионалец за ментално здравје за совет за справување и емоционална поддршка.

Учењето ефективни стратегии за справување и добивањето потребна поддршка од семејството и пријателите се од витално значење за успешно лекување.