Нарушување на деперсонализација-дереализација-кога се гледате надвор од вашето тело

Нарушувањето на деперсонализација-дереализација се јавува кога секогаш или често чувствувате дека се гледате себеси надвор од вашето тело или чувствувате дека работите околу вас не се реални - или и двете. Чувствата на обезличување и дереализација можат да бидат многу вознемирувачки. Можеби се чувствувате како да живеете во сон.

Нарушувањето на деперсонализација-дереализација се јавува кога секогаш или често чувствувате дека се гледате себеси надвор од вашето тело или чувствувате дека работите околу вас не се реални – или и двете. Чувствата на обезличување и дереализација можат да бидат многу вознемирувачки. Можеби се чувствувате како да живеете во сон.

Многу луѓе имаат минливо искуство на обезличување или дереализација во одреден момент. Но, кога овие чувства продолжуваат да се појавуваат или никогаш целосно не исчезнуваат, а тие ви го отежнуваат функционирањето, тоа е веројатно нарушување на деперсонализацијата и дереализацијата. Оваа состојба е почеста кај луѓе кои доживуваат траума, како што се насилство, злоупотреба или други видови на екстремен стрес.

Нарушувањето на деперсонализација-дереализација може да биде сериозно и може да ви пречи на односите и работата. Исто така, може да ги наруши другите дневни активности. Главниот третман за нарушувањето на деперсонализација-дереализација е психотерапијата, позната и како терапија за разговор. Понекогаш се користат и лекови.

Симптоми
Кратките искуства на обезличување или дереализација се прилично чести. Но, трајните и повторливи напади на овие симптоми може да предизвикаат проблеми на работа или училиште, или во други важни области од вашиот живот. За време на овие мечеви, знаете дека вашето чувство дека не сте поврзани со вашето тело или со околината се само чувства, а не реалност.

Искуството и чувствата на состојбата може да биде тешко да се опишат. Грижата за „полудување“ може да предизвика да се фокусирате на проверка дека постоите и да откриете што е реално.

Симптомите обично започнуваат во средината или доцните тинејџерски години или во раната зрелост. Нарушувањето на деперсонализација-дереализација е ретко кај децата и постарите возрасни лица.

Симптоми на деперсонализација
Симптомите на деперсонализација вклучуваат:

Чувства дека ги гледате вашите мисли, чувства или тело или делови од вашето тело однадвор. На пример, може да се чувствувате како да лебдите во воздухот над себе.
Се чувствувате како робот или дека не контролирате што зборувате или како се движите.
Чувството дека вашето тело, нозете или рацете изгледаат извиткани или како да не се во вистинската форма. Или може да изгледаат поголеми или помали од вообичаеното. Можете исто така да почувствувате дека вашата глава е завиткана во памук.
Емоционална или физичка вкочанетост на вашите сетила или одговори на светот околу вас.
Чувство дека на вашите сеќавања им недостасуваат емоции, а тие може или не се ваши сопствени спомени.

Симптоми на дереализација
Симптомите на дереализација вклучуваат:

Чувство дека луѓето и вашата околина не се реални, како да живеете во филм или сон.
Се чувствувате емоционално исклучени од луѓето за кои се грижите, како да ве дели стаклен ѕид.
Околината која се појавува надвор од нивната вообичаена форма, или е матна или безбојна. Или можеби изгледаат како да имаат само две димензии, па затоа се рамни без длабочина. Или би можеле да бидете посвесни за вашата околина, а тие може да изгледаат појасни од вообичаеното.
Мисли за времето кои не се реални, како што се неодамнешните настани кои се чувствуваат како далечно минато.
Нереални размислувања за растојанието и големината и обликот на предметите.
Нападите на нарушувањето на деперсонализација-дереализација може да траат со часови, денови, недели или месеци. Кај некои луѓе, овие напади се претвораат во тековни чувства на обезличување или дереализација кои понекогаш може да станат подобри или полоши.

Кога да одите на лекар
Поминливите чувства на обезличување или дереализација се вообичаени и не се секогаш причина за загриженост. Но, тековните или сериозни чувства на одвоеност и искривување на вашата околина може да бидат знак за нарушување на деперсонализација-дереализацијата или друга физичка или ментална здравствена состојба.

Посетете лекар ако имате чувства на обезличување или дереализација што:

Ве вознемируваат или ги нарушуваат вашите емоции.
Не заминувајте или продолжувајте да се враќате.
Попречете ја работата, врските или секојдневните активности.

Причини
Причината за нарушувањето на деперсонализација-дереализацијата не е добро разбрана. Некои луѓе може да имаат поголема веројатност да доживеат деперсонализација и дереализација од другите. Ова е веројатно поради генетски и еколошки фактори. Високите нивоа на стрес и страв може да предизвикаат напади.

Симптомите на нарушување на деперсонализација-дереализацијата може да бидат поврзани со детска траума или други искуства или настани кои предизвикуваат тежок емоционален стрес или траума.

Фактори на ризик
Факторите кои можат да го зголемат ризикот од нарушување на деперсонализација-дереализација вклучуваат:

Одредени особини на личноста што ве тераат да сакате да се држите подалеку од стресни ситуации или го отежнуваат опишувањето на вашето емоционално искуство.
Сериозна траума како дете или возрасен, како што се поминување или гледање трауматски настан, како насилство или злоупотреба.
Сериозен стрес, како што се големи односи, финансиски или прашања поврзани со работата.
Депресија или анксиозност, особено сериозна депресија, депресија која трае долго или анксиозност со напади на паника.
Злоупотреба на дрога, која може да предизвика напади на деперсонализација или дереализација.

Компликации
Нападите на деперсонализација или дереализација можат да бидат страшни и да го отежнат функционирањето. Тие можат:

Направете го тешко да се фокусирате на задачите или да запомните нешта.
Попречете ги работата и другите рутински активности.
Предизвикајте проблеми во односите со семејството и пријателите.
Направете да се чувствувате вознемирени, депресивни или безнадежни.

Дијагноза
Вашиот лекар може да утврди или отфрли дијагноза на нарушување на деперсонализација-дереализација врз основа на:

Физички преглед. Во некои случаи, симптомите на деперсонализација или дереализација може да се поврзат со друг физички здравствен проблем, лекови, рекреативни дроги или алкохол.
Лабораториски тестови. Некои лабораториски тестови може да помогнат да се открие дали вашите симптоми се поврзани со медицински или други проблеми.
Евалуација на менталното здравје. Зборувањето за вашите симптоми, мисли, чувства и модели на однесување може да помогне да се утврди дали имате нарушување на деперсонализација-дереализација или друга состојба на ментално здравје.

Третман
Нарушувањето на деперсонализација-дереализација главно се третира со употреба на терапија со разговор. Но, понекогаш може да се додадат лекови на вашиот план за лекување.

Терапија за разговор
Терапијата со разговор е главниот третман за нарушувањето на деперсонализација-дереализација. Целта е да се контролираат симптомите за да се подобрат или да исчезнат. Два типа на говорна терапија се когнитивна бихејвиорална терапија и психодинамска терапија.

Терапијата со разговор може да ви помогне:

Научете зошто се случуваат обезличување и дереализација.
Научете техники кои ви го одземаат умот од симптомите и ве поврзуваат со вашиот свет и чувства.
Научете стратегии за справување за справување со стресни ситуации и моменти на екстремен стрес.
Разговарајте за емоциите поврзани со минатите трауми што сте ги доживеале.
Дознајте за други состојби на ментално здравје што може да ги имате, како што се анксиозност или депресија.
Лекови
Ниту еден лек не е докажан дека ефикасно го третира нарушувањето на деперсонализација-дереализација. Но, лековите може да се користат за лекување на специфични симптоми или лекување на депресија и анксиозност кои често се поврзани со состојбата.

Побарајте состанок
Справување и поддршка
Додека нарушувањето на деперсонализација-дереализација може да се чувствува страшно, знаејќи дека може да се лекува може да направи да се чувствувате подобро. За да ви помогне да се справите со нарушувањето на деперсонализација-дереализација:

Следете го вашиот план за лекување. Терапијата за разговор може да вклучува секојдневно практикување на одредени техники за да помогне да се намалат или запрат чувствата на обезличување и дереализација. Раното барање на третман може да ја зголеми веројатноста успешно да ги користите овие техники.
Дознајте за состојбата. Достапни се книги и интернет ресурси кои зборуваат за тоа зошто се случуваат обезличување и дереализација и како да се справите. Побарајте од вашиот професионалец за ментално здравје да предложи едукативни материјали и ресурси.

Поврзете се со другите. Останете поврзани со поддржувачки и грижливи луѓе, како што се семејството, пријателите или верските водачи.
Подготовка за вашиот состанок
Веројатно ќе започнете со тоа што прво ќе го видите вашиот лекар од примарна здравствена заштита или друг професионалец од примарна здравствена заштита. Може да ви биде предложено да посетите лекар кој е специјализиран за состојби на мозокот и нервниот систем, познат и како невролог. Или може да посетите лекар кој е специјализиран за дијагностицирање и лекување на состојби на ментално здравје, познат и како психијатар.

Можеби ќе сакате да земете член на семејството или пријател, ако е можно. Некој што оди заедно со вас може да се сети на нешто што сте го пропуштиле или сте заборавиле.

Еве неколку информации кои ќе ви помогнат да се подготвите за вашиот состанок и да научите што да очекувате.

Што можеш да направиш
Пред вашиот состанок, направете листа на:

Сите симптоми што ги имате, дури и ако тие не се поврзани со причината за вашиот состанок.
Клучни лични информации, вклучувајќи ги сите големи стресови или неодамнешни животни промени.
Сите лекови, витамини, билки и други додатоци што ги земате, вклучувајќи ги и дозите.
Прашања што треба да ги поставите на вашиот лекар.
Некои основни прашања што треба да се постават вклучуваат:

Што најверојатно ги предизвикува моите симптоми?
Дали има други можни причини?
Дали ми требаат тестови за да се потврди дијагнозата?
Кои третмани се достапни? Која ја препорачувате?
Дали има други опции за главниот пристап што го предлагате?
Дали треба да видам специјалист?
Дали постои генеричка алтернатива на лекот што го препишувате?
Дали има брошури или друг печатен материјал што можам да ги имам? Кои веб-страници ги препорачувате?

Не двоумете се да поставувате прашања за време на вашиот состанок.

Што да очекувате од вашиот лекар
Вашиот лекар најверојатно ќе ви постави некои прашања, како што се:

Кога првпат почнавте да чувствувате симптоми?
Дали вашите симптоми биле постојани или се појавуваат само еднаш во некое време?
Колку се сериозни вашите симптоми?
Што, ако нешто, изгледа дека ги подобрува вашите симптоми?
Што се чини дека ги влошува вашите симптоми?
Дали имате долгорочни здравствени состојби?
Дали имате некакви состојби на ментално здравје, како што се анксиозност, депресија или посттрауматско стресно растројство (ПТСН)?
Кои лекови или хербални суплементи ги земате?
Дали пиете алкохол или користите рекреативни дроги?