Научете да препознаете ризични промени и дивеење на хормоните во телото

Ако постојат евидентни промени во функциите на телото, секако е потребно да се истражат причините. Ова е кратка листа на која мора да обрнете внимание, ако мислите дека вашите хормони не се во функција.

Кога хормоните се во нерамнотежа, телото трпи од обројни причини. Сепак, не е секоја промена, ниту секој хормонален дисбаланс лош, оти знаат да варираат и во само еден ден. Често се зависи од тоа што сме изеле, што сме правеле во моментот, што не очекува во текот на денот… Ако подолго време чувствувате дека нешто не е во ред со вас, можеби навистина дошло до промени, кои почнае да ви го нарушуваат здравјето.

Ова е кратка листа на која мора да обрнете внимание, ако мислите дека хормоните не функционираат во насока на добро здравје.

ШТИТНА ЖЛЕЗДА

На многумина токму штитната жлезда им доаѓа на памет кога се зборува за хормоните, па затоа е важно да се препознае дали се работи за неа. Тука постојат две најважни промени: дали работи жлездата преслабо или пресилно. Кога хормоните работат повеќе, метаболизмот се забрзува, па доаѓа до нагло слабеење, во однос на послабата работа, кога метаболизот се забавува, а килограмите се таложат.

Важно е да се знае дека постојат симптоми карактеристични за девете пореметувања, па тка освен килограмите, веројатно ќе почувствувате и необјасниво забрзано чукање на срцето. Жените може да доживеат и пореметување во менструалниот циклус, како и промени во косата и ноктите.

ХИПОТАЛАМУС

Хипоталамусот е жлезда во мозокот која управува со многу важни животни функции во организмот: глад, жед, дишење, срцев ритам, сексуална желба, а пореметувањата се толкуваат како пореметувања на хипофизата, кои може да бидат различни, зависно за кој дел се работи. Но, ако постојат евидентни промени во горе наведените функции, секако е потребно дополнително да се истражат причините.

НАДБУБРЕЖНА ЖЛЕЗДА

Оваа жлезда е задолжена за производство на кортизол, кортизон и адреналин и е потребна за да се преживеат секодјневните турбуленции. Освен тоа, таа е задолжена и за производство на половите хормони. Кога станува збор за промени, наједноставни симптоми се нагласена влакнетост, појава на акни, пореметување на менструалниот циклус, како и видно силна сексуална желба и либидо од вообичаено.

ПАНКРЕАС

Овој орган е задолжен за контрола на нивото на шеќер во крвта. Кога панкреасот не работи како што треба, симптомите главно се: постојано чувство на жед, промена во телесната тежина, замор и малаксалост, како и останати симптоми слични на почетокот на дијабетес.