Оние кои претпочитаат да го мијат оризот пред готвење го прават тоа оти сакаат да ја отстранат нечистотијата од површината, но и затоа што не сакаат јадењето да им биде гумасто и лепливо. Од друга страна оние кои не го мијат оризот пред готвење, тврдат дека водата не ја отстранува само нечистотијата, туку и вкусот на оризот.
Не го мијте оризот
Кулинарските познавачи тврдат дека оризот не смее да се мие ако планирате да правите рижото, оти така ќе го измиете скробот кој му дава кремавост на јадењето.
Мијте го оризот
Препорачливо е оризот да се измие ако се набави рефус, или ако забележите дека оризот е многу бел. Во производството, зрната понекогаш се мешаат со мелено оризово брашно, глукоза или слични додатоци за производот да биде повеќе бел.
Доволно е оризот да се измие еднаш или два пати пред готвењето.