НАУЧНИЦИТЕ ОД ЈЕИЛ ОТКРИЛЕ: Колку хроничниот стрес го забрзува нашиот биолошки часовник и може ли тоа да се забави и така да се продолжи животниот век?

Стареењето предизвикано од хроничниот стрес може да го забавиме со студена глава, односно со зајакнување на самоконтролата и подобро управување со емоциите.

Во последниве години, научниците развија начини за мерење на биолошката возраст со следење на хемиските промени во ДНК кои природно се случуваат како што луѓето стареат, но се јавуваат во различно време кај различни луѓе. Овие таканаречени епигенетски часовници се покажале како подобри предвидувачи на животниот век и здравјето отколку хронолошката возраст.

ОД СТРЕС НАВИСТИНА ПОБРЗО СТАРЕЕМЕ

Во нов студија, истражувачите од Јеил користеле еден таков часовник за да постават две прашања: колку хроничниот стрес го забрзува нашиот биолошки часовник и дали може тоа да се забави и така да се продолжи животниот век. Според нивните резултати, објавени во списанието Translational Psychiatry, стресот навистина го забрзува животниот часовник, но можеме да си помогнеме со зајакнување на самоконтролата и подобро управување со емоциите.

“Долготрајниот стрес, на пример, го зголемува ризикот од срцеви заболувања, зависности, нарушувања на расположението и посттрауматско стресно нарушување, што може да влијае на метаболизмот, да го забрза развојот на дебелината и дијабетесот. Стресот, исто така, ја нарушува нашата способност да ги регулираме емоциите и јасно да размислуваме“, вели Раџита Синха, професор по психијатрија и невронаука во Центарот за проучување на Јеил и еден од авторите на студијата.