НАВИКА ЗА ЖЕНИ ПО ЧЕТИРИЕСЕТ ГОДИНИ: КАКО ПОЛЕСНО ДА ОСЛАБАТ?

Менопаузата носи бројни промени: Како природно да се одржи хормоналната рамнотежа и нивото на енергија?

Во четириесеттите години, губењето тежина често станува дополнително напорно: хормоналните промени, побавниот метаболизам и помалку време за исхрана и тренинг лесно можат да ве извадат од ритам.

Односот кон храната и секојдневните рутини се менува, а чувството дека „сè правиме како што треба“ не мора да значи дека внесуваме толку колку што мислиме. Добрата вест е дека постојат практични решенија кои не бараат совршенство, туку конзистентност, објавува Index.

Според експертите, навика што жените по 40-тата година треба да ја воведат е водење евиденција за храната .

„Бидејќи губењето на тежината бара дефицит на калории, корисно е да ја следите вашата исхрана за да добиете увид во вашиот дневен внес на калории, вели Натали Рицо за EatingWell.
Нутриционистката и диететичарка Лорен Харис-Пинкус нагласува: Водењето дневник за евиденција на калории е најефикасната навика за слабеење.“
Математика си е математика. „Многу од моите клиенти веруваа дека се хранат „чисто“ и прават сè како што треба, но претеруваа со „здрава“ храна, што доведе до прекумерен вкупен внес на калории.“
Таа додава дека „дури и со храна богата со хранливи материи, клучот е во квалитетот на исхраната, а воедно и разбирањето на големината на порциите, со цел да се одржи одредено ниво на калории“.

Целта не е совршенство, туку редовен увид во исхраната Записите помагаат да се идентификуваат „слепите точки“.

Рицо објаснува: „Следењето помага да се откријат скриените калории и да се разбере дали го храните вашето тело во согласност со вашите цели“.

Покрај тоа, овозможува разликување на храната што е хранливо богата од онаа што носи многу „празни“ калории, како и препознавање на шеми како што се попладневните желби за слатки.

Водењето евиденција за храна најлесно станува рутина ако се воведува постепено. Хартијата и пенкалото се секогаш добра опција, но апликациите можат да го олеснат процесот со тоа што нудат извештаи, следење на трендовите и потсетници по оброците.

Рицо советува да се започне со појадок бидејќи повеќето луѓе се најмотивирани наутро, а другите оброци може постепено да се додаваат подоцна. Таа, исто така, препорачува поставување потсетници, како и запишување на оброците однапред ако веќе планирате мени за неделата.

И двајцата експерти нагласуваат дека целта не е совршенство, туку редовен увид во исхраната што води кон подобри и посвесни избори со текот на времето.