Не можете да спиете? Се повеќе луѓе се мачат со “КОВИД-несоница“, а еве како најдобро да си помогнете

Анксиозни сте? Еве што стручњаците советуваат – како да си помогнете подобро да спиете?

И без пандемијата, многумина мака мачат со недостаток на сон. Но, сепак со се повеќе стресори кои стигнаа со пандемијата, специјалистите за сон забележале дека доаѓа и до промена во спиењето. Психијатарот Хауард Мазиар невадува дека повеќе го би го загрижило ако пациентите немаат проблем со сонот, отколку што го загрижува кога ќе му дојдат со тој проблем.

Д-р Скот Леибовиц, специјалист за медицина на спиење вели дека останал изненаден кога пациентите почнале да му кажуваат дека подобро спијат во првите три месеци од пандемијата.

“ Работеле од дома, распоредот им бил пофлексибилен, не се соочувале со стресови како метеж во сообраќајот и не морале да бидат будни во пет часот наутро. Тоа значи дека можеле подоцна да одморат, во моментот кога навистина им се спиело. Можеле полесно да го ускладат својот внатрешен часовник со навиките и последица на тоа е квалитетен сон“, додава тој.

Но, како пандемијата трае подолго време, тој позитивен тренд за жал се изгубил.

Леибовиц смета дека порастот на појава на несоница, што луѓето постојано го пријавуваат, може да се поврзе со дополнителниот стрес и анксиозност што ги донела пандемијата.

“Секој месец од појавата на пандемијата, се бележи пораст на менталните проблеми, па потребно е да се обрне внимание на тоа како се чувствувате“, вели тој.

Мазиар и Леибовиц се согласуваат дека анксиозноста е вообичаен тригер за проблемите со сонот и оние кои се мачат со овој проблем, и никако не поминува, ги советуваат да посетат лекар за да ги елиминират можните здравствени проблеми, но сметаат дека сепак често одговорот ќе биде токму стресот и анксиозноста.

“Многумина веруваат дека нив анксиозноста не ги мачи, се додека не легнат во кревет. Низ денот се тие разни дистракции, а и нашиот одбранбен механизам ни помага се да преживееме. Кога само би размислувале за негативните работи кои не опкружуваат, никој од нас не го напуштил домот“, објаснува Леибовиц.

Според него, сите имаме механизми кои ни помагаат да се носиме со проблемите, но во текот на ноќта тие едноставно се гасат, па човек останува сам со своите мисли, без никаква друга работа во главата, освен да ’врти’ разни филмови. Токму тоа е плодна почва за развој на проблеми со сонот“, уверуваат двајцата експерти.

ШТО МОЖЕ САМИ ДА НАПРАВИТЕ?

Мазиар на неговите пациенти им советува да се фокусираат на три работи – медитација, движење и лекови (ако е потребно по лекарска препорака).

  • МЕДИТАЦИЈА

Леибовиц смета дека не се цени доволно, а е добра алатка за смирување. Истражувањата потврдуваат дека ако практикувате медитација, може да го поправите квалитетот на сонот, дури и ако тоа е сериозен проблем за вас.

“Медитацијата навистина ќе ви помогне. Не вие потребен еден час, не ви треба нова облека, ниту треба да се качите на врв на планина за да медитирате“, вели Мазиар.

  • ДВИЖЕЊЕ

Тој вели дека секој негов пациент добива препорака да биде физички активен, оти смета дека тоа е важно колку и лековите. Само 150 минути недела физичка активност е доволна за решавање на проблемите со спиењето, покажало најново истражување.