Оваа билка нуди различни потенцијални придобивки од босилекот што го наоѓате во пестото.
Кога мислите на босилекот, можеби ќе помислите на неговата кулинарска употреба во тестенини, пестоти, пици и многу повеќе. Но, босилекот што го знаеме во голема мера има близок роднина со историска репутација.
Тулси, познат и како свет босилек, го добил своето име поради неговата класификација како света билка за Хиндусите и долгорочното поврзување како лековита билка.
Значи, како точно се разликува Тулси од неговиот попознат братучед? И какви придобивки може да очекувате ако го внесувате секојдневно? Регистрираниот диететичар Девон Пирт, RD, MHSc, BASc, ја разложува оваа специјална билка подолу, заедно со начини на кои можете да ја вклучите во вашиот нутритивен план.
Што е светиот босилек или тулси?
Светиот босилек или тулси (научно име: Ocimum tenuiflorum) е лековита билка која потекнува од Индија и оттогаш се одгледува низ Источна Азија, Австралија и околните тропски предели. Терминот „свет босилек“ го доби своето име поради неговата света класификација меѓу оние кои припаѓаат на ваишнавитската секта на хиндуизмот.
За разлика од традиционалниот босилек, кој често се користи во кулинарското готвење и има свои придобивки, тулси има богата историја како основна компонента во медицинските практики на Ајурведата.
„Тулси се користи илјадници години во Индија и Непал поради неговите лековити својства“, вели Пирт. „Тоа е наречено „Еликсир на животот“, „Течна јога“ и „Кралица на билките“ и е наведена во Журналот за ајурведа и интегративна медицина поради неговите многубројни придобивки.
Дали е здрав?
Сите делови на растението – а особено неговите лисја и виолетови цветови – се сметаат за корисни од луѓето кои ја осветуваат билката и од ајурведските практичари.
Оние кои практикуваат ајурведа често го користат светиот босилек за да создадат чај.
„Можете да ги истурите листовите или цветовите со врела вода и да ја варите до 10 минути, слично како што би правеле други чаеви“, вели Пирт. „Откако ќе ги натопите во врела вода, ги исцедувате цврстите материи и ја пиете преостанатата течност“.
Тулси може да се јаде и сиров ако можете да се справите со неговиот горчлив, зачинет вкус. Или можете да го најдете во други форми како екстракти, есенцијални масла или додатоци – иако Peart предупредува да ги користите овие форми.
„Додатоците не се добро регулирани“, вели таа. „Од безбедносна перспектива, ако имате одредена здравствена состојба или земате лекови, секогаш треба да проверувате кај давател на здравствена заштита или фармацевт за да видите дали може да има некаква интеракција помеѓу вашите лекови и додатоците за кои размислувате да ги земате. .“
Кога се гледаат научните истражувања за да се утврди дали светиот босилек е безбеден или не, студиите се малку разновидни и потребни се повеќе истражувања.
Повеќето од студиите за тулси досега се спроведени во лабораториски услови. Но, во систематскиот преглед на 24 клинички студии од 2017 година, истражувачите идентификуваа неколку позитивни придобивки од тулси кај луѓето и не открија негативни страни за користење на билката за медицински цели. Но, само седум од тие студии беа класифицирани како висококвалитетни истражувања, од кои само три го вклучија претпочитаниот двојно слеп пристап кон клиничките испитувања.
Дополнително, долгорочните ефекти од користењето тулси на дневна основа се релативно непознати. И до денес, не постои научно докажана препорачана доза или дневна граница за светиот босилек. Поради ова, потребни се повеќе истражувања за да се утврди колку тулси е потребно за да се добијат предвидените придобивки, колку е безбедно во секое време и точните механизми кои се во игра кои ги информираат придобивките што луѓето ги доживеале кога ја земале оваа билка во нејзините различни форми.
„За голем дел од истражувањата, постои можност секоја студија да не е студија со одличен квалитет. Понекогаш, придобивките може да бидат претерано пријавени. И секогаш постои можност да има некои негативни докази што не се појавиле преку вообичаените пребарувачи“, објаснува Пирт. „Немаме долгорочни научни докази, но има илјадници години на традиционална употреба – и тоа не е ништо“.
Потенцијалните придобивки откриени досега може да се поделат во три области:
Метаболички придобивки.
Неврокогнитивни и состојби на расположение.
Имунитет и инфекции.
Метаболички придобивки
Поради неговите својства како антиоксиданс, истражувањата покажаа дека тулси може да има позитивен ефект врз неколку метаболички процеси, вклучувајќи:
Намалување на шеќерот во крвта.
Подобрување на ЛДЛ холестеролот.
Подобрување на крвниот притисок.
Намалување на воспалението.
Особено, светиот босилек може да биде корисен за секој кој има:
Дијабетес.
Висок холестерол.
Дебелината.
Артритис.
Фибромијалгија.
Неврокогнитивни и состојби на расположение
Адаптогените, особено, ја поддржуваат способноста на вашето тело ефикасно да реагира на:
Стресот.
Анксиозност.
Замор.
Некои од студиите во систематскиот преглед од 2017 година покажаа дека тулси може да ја зголеми нечија енергија и да помогне во управувањето со физичкиот и емоционалниот стрес. Еден пример на двонеделна контролирана, рандомизирана студија од 2014 година покажа дека младите возрасни кои консумирале нутриционистички барови збогатени со екстракт од лист од еугенол тулси имале значително подобрување во нивото на замор, имунолошки одговор на вирусни инфекции и VO2 max – научна мерка за капацитетот на белите дробови.
Имунитет и инфекции
Истражувачите веруваат дека многу од овие придобивки може да бидат предизвикани од една од основните хемиски компоненти на растението позната како еугенол.
Утврдено е дека полифенолот, еугенолот дава дополнителни или слични придобивки во каранфилчето поради неговите антиинфламаторни својства. Студија од 2021 година дури сугерира дека еугенолот може исто така да инхибира некои од шилести протеини кои се наоѓаат во вирусот САРС-КоВ-2 да се вкорени и да предизвикаат инфекција СОВИД-19.
Друга мала, рандомизирана, двојно слепа, плацебо-контролирана студија во 2011 година, исто така, покажа зголемен имунолошки одговор кај возрасните по четири недели дневно користење на екстракт од лист од тулси.
За безбедна употреба
Како што можете да видите од различните испитувања и студии, многу од она што го знаеме за тулси изгледа ветувачки, но сè уште не разбираме целосно како треба да го користиме тулсиот како дел од нашите секојдневни рутини и за кого е тоа најкорисно. Исто така, не знаеме дали има или не негативни несакани ефекти. Треба да се направат повеќе истражувања, особено во однос на клиничките испитувања на луѓе.
„Во овој момент нема докази што кажуваат која е безбедна доза за употреба или колку треба да земете за одредено здравствено прашање“, повторува Пирт. „Сè уште го немаме тоа ниво на специфичност, но генерално, досега е откриено дека секојдневната употреба на тулси е безбедна“.
Ако одлучите да вклучите тулси во вашиот нутритивен план, Peart препорачува да се прилепувате со чај од свети босилек или сами да ја одгледувате сировата билка органски. Ако размислувате да користите други форми како додатоци на тулси, прво разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита и целосно избегнувајте ги додатоците на тулси ако сте бремени или доите.
„Можете да користите премногу од кој било додаток, а ако го правите тоа, секогаш може да има одреден ризик за несакани ефекти“, нагласува Пирт.