Потребни состојки:
- 1¼ чаши остро брашно
- 1 лажичка сода
- пола лажичка сол
- 2 јајца на собна температура
- 1/2 лажичка екстракт од ванила
- 1 лажица путер
- 1 филџанче шеќер
- 3 лажици пире од зрели банани
- пола шолја тостирани и иситнети ореви
Подготовка:
Брашното, содата и солта измешајте ги во посебен сад и ставете ги настрана. Изматете ги јајцата и ванилата и оставете ги настрана. Премачкајте го калапот за печење (20 x 10 см) со путер.
Измешајте го шеќерот и путерот додека не стане кремаст. Потоа додадете ја мешавината на јајца и ванила. Измешајте со миксер, па додадете го пирето од бананите.
Користејќи силиконски лопатка во горенаведената мешавина додадете го брашното, содата и солта. На крајот додадете ги оревите. Измешајте добро, па ставете ја смесата во подмачкан и набрашнет калап и печете околу 55 минути во рерна загреана на 180 степени.
Кога ќе го извадите лебот од рерната, оставете го да се олади 5 минути, а потоа извадете го од калапот. Најдобро е да се сервира ден после печењето.