НЕОЧЕКУВАНИ И НЕСАКАНИ ЕФЕКТИ ОД ЈАДЕЊЕ ГРАШОК СЕКОЈ ДЕН

Грашок секој ден-еве ги последиците

Според Харвардската школа за јавно здравје, грашокот содржи соединенија познати како антинутриенти.

Грашокот е омилен зеленчук на многу луѓе, ценет поради неговото богатство од растителни влакна, витамини и антиоксиданси.

Иако е секако корисен дел од балансирана исхрана , прекумерната дневна консумација може да доведе до несакани ефекти, како што се надуеност, слаба апсорпција на минерали и оптоварување на бубрезите, објавува Index.hr.

Според Харвардската школа за јавно здравје, грашокот содржи соединенија познати како антинутриенти – меѓу нив лектини и фитинска киселина. Во големи количини, тој може да ја намали апсорпцијата на хранливи материи и да предизвика лошо варење. Затоа е клучно да се јаде грашок умерено и правилно да се подготвува.

Надуеност и проблеми со варењето

Големи количини на зелен грашок можат да предизвикаат надуеност и гасови. Ова се должи на неговата висока содржина на влакна и одредени видови јаглехидрати кои телото не може целосно да ги разгради во тенкото црево.

Овие несварени состојки потоа ферментираат во дебелото црево, што доведува до гасови и непријатност.

За да се избегне ова, се препорачува постепено да го зголемувате внесот на растителни влакна и да избегнувате да јадете премногу грашок одеднаш. На овој начин, вашиот дигестивен систем може полесно да се прилагоди.

Пониска апсорпција на железо, калциум и цинк

Зелениот грашок содржи антинутриенти кои можат да ја намалат апсорпцијата на важни минерали од храната, особено железо, калциум и цинк. Овие соединенија се врзуваат за минералите во дигестивниот систем и го отежнуваат нивното апсорбирање.

Добрата вест е дека готвењето значително ги намалува нивоата на антинутриенти. Потопувањето и темелното готвење на грашокот дополнително помага да се намали нивниот ефект. Сепак, консумирањето големи количини грашок секој ден може да влијае на вашиот нутритивен статус на долг рок.

Напрегање на бубрезите кај подложни лица

Грашокот е богат со растителни протеини, но високиот внес на протеини може да биде предизвик за бубрезите, особено кај луѓе кои веќе имаат заболување на бубрезите. Зголемениот внес на протеини бара дополнителна работа од бубрезите, што може да доведе до компликации.

Исто така, прекумерната консумација на грашок може да го зголеми нивото на урична киселина во телото, што во некои случаи предизвикува болки во зглобовите.

 Заклучок

Умереноста е најважна работа

Грашокот е хранлив и вреден додаток на вашата исхрана, но умереноста е клучна. Внимавајте на големината на порцијата и обидете се да вклучите разновиден зеленчук во вашата исхрана. Правилната подготовка на грашок, што вклучува потопување во вода и готвење, ги намалува несаканите ефекти и го прави безбеден и здрав дел од вашата дневна исхрана.