НУТРИЦИОНИСТИТЕ ПРЕПОРАЧУВААТ ЧОКОЛАДО – КОЛКУ Е НАВИСТИНА КОРИСНО?

Една до две коцки темно чоколадо на ден не само што се безопасни, туку можат да бидат и посакувано, долгорочно одржливо задоволство.

Чоколадото е омилена слатка ужина со децении и често е главен „виновник“ во исхраната, главно поради лошата репутација што ја имало поради високата содржина на шеќер и масти.

Темното чоколадо може да биде вреден сојузник за срцето ако е дел од исхрана како медитеранската, богата со зеленчук, интегрални житарки, здрави масти и риба.

Сепак, новите научни истражувања сè повеќе потврдуваат дека ова омилено слатко во умерени количини може да има и позитивни ефекти врз нашето здравје, објавува порталот Т.

Во најновата студија објавена во списанието „Food Science & Nutrition“ , истражувачите од Медицинскиот универзитет Керманшах во Иран откриле дека теоброминот, природно соединение присутно во какаото , може малку да го зголеми нивото на HDL холестерол , познат како „добар холестерол“.

Најважно е да се нагласи дека ниедна состојка или храна не може самостојно да одлучи за нашето здравје. Клучот е во вашиот целокупен начин на живот, кој вклучува добра исхрана, редовна физичка активност, управување со стресот и доволно спиење

Може ли јадењето темно чоколадо навистина да го намали стресот?

Иако промената не е огромна, тоа е уште еден показател дека темното чоколадо може да игра корисна улога во балансираната исхрана.

HDL холестеролот помага во заштитата на срцето со тоа што помага во отстранувањето на лошиот холестерол од крвните садови. Во претходно споменатата студија, учесниците земале додатоци на теобромин во доза од 450 мг на ден во тек на 12 недели, по што е забележано мало зголемување на нивоата на HDL, особено неговиот заштитен HDL2 подтип. Исто така, е забележано зголемување на активноста на гените поврзани со метаболизмот на мастите.

Темното чоколадо може да игра корисна улога во балансираната исхрана

Неколку коцки дневно? Темното чоколадо може да помогне во борбата против хипертензијата

Нутриционистката Феј Џејмс истакнува дека темното чоколадо, особено она со содржина на какао од 70 проценти или повеќе, е богато со полифеноли, моќни антиоксиданси кои го намалуваат воспалението, ја подобруваат функцијата на крвните садови и помагаат во регулирањето на крвниот притисок и нивото на шеќер во крвта, покрај теоброминот.

Од друга страна, сепак, Џејмс предупредува дека за дозата на теобромин од студијата, би требало да консумираме околу 60 до 85 грама темно чоколадо дневно – што е многу повеќе од просечната порција и може да донесе премногу калории и додаден шеќер. Затоа, чоколадото сепак треба да остане задоволство што го консумираме умерено.

Најважно е да се нагласи дека ниедна состојка или храна не може самостојно да одлучи за нашето здравје. Клучот е во вашиот целокупен начин на живот, кој вклучува добра исхрана, редовна физичка активност, управување со стресот и доволно спиење.

Како што заклучува Џејмс, темното чоколадо може да биде вреден сојузник за срцето ако е дел од исхрана како медитеранската, богата со зеленчук, интегрални житарки, здрави масти и риба.

Во овој контекст, една до две коцки темно чоколадо на ден не само што се безопасни, туку можат да бидат и посакувано, долгорочно одржливо задоволство.