Иако ова ново истражување е интригантно, го поставува и прашањето дали оревите се уникатни на некој начин. Всушност, можеби токму типовите на масла во оревите ги прават посебни кога станува збор за кардиоваскуларното здравје. Оревите содржат многу полинезаситени масни киселини, кои се поздрави од заситените масти.
Покрај тоа, оревите имаат алфа-линоленска и линолна киселина, кои може да имаат антиинфламаторни ефекти кои ги одржуваат здрави крвните садови, покрај тоа што имаат поволни ефекти врз липидите во крвта.
Сите ореви не се создадени еднакви. Многу јаткасти плодови (како што се моите омилени, бадеми и индиски ореви) се богати со мононезаситени масти, заедно со полинезаситени масти. Ова се поздрави видови масти од заситените и транс мастите, но специфичната комбинација на масти и полинезаситени масни киселини содржани во оревите може да биде особено добра за кардиоваскуларното здравје.
Пред да почнете да јадете многу ореви, треба да имате на ум неколку важни предупредувања:
Подобрувањата на липидите во крвта забележани во оваа студија беа мали.
Оваа студија не ја утврди идеалната „доза“ или времетраењето на консумирањето ореви. Во едно од најдобрите студии, дневно се конзумирале мешавина од околу девет лешници, 12 бадеми и шест ореви. Тоа може да биде повеќе отколку што некои луѓе се подготвени да јадат!
Студијата од овој тип не може да докаже дека оревите биле причината за подобрување на холестеролот кај една личност со исхрана збогатена со ореви. Можно е оние кои сакаат ореви, исто така, имаат тенденција да вежбаат повеќе, да пушат помалку или да имаат поповолни гени од оние кои не јадат ореви.
Ниту една храна во вашата исхрана не може да ве направи здрави. Големата слика е таа што е најважна. Здравата исхрана, редовното вежбање, избегнувањето вишок килограми и непушењето се добри појдовни точки. Па дури и со здрав начин на живот, на некои луѓе им требаат лекови или други третмани за да го намалат ризикот од кардиоваскуларни и други болести.
Истражувачите кои ги анализираа минатите студии за здравствените придобивки од оревите ни дадоа причина да ги направиме редовен дел од нашата исхрана и, можеби, да ги избереме наместо другите јаткасти плодови. Се надеваме дека овој тип на истражување ќе доведе до подобар избор на храна и подобро здравје.
Доколку сакате докажана превенција од рак, срцеви заболувања, предвремено стареење и други здравствени тегоби, не ви треба ништо повеќе од една шака ореви дневно.
„Оревите ги надминуваат кикириките, бадемите, ф’стаците и сите други јаткасти плодови во количината на антиоксиданси“, изјавил Џо Винсон од Универзитетот Скрантон, Пенсилванија кој детално ги анализирал овие плодови.
Тој тврди дека се потребни околу седум ореви на ден за да ја извлечеме максималната здравствена и нутриционистичка корист од ова специфично јаткасто овошје.
„Рака ореви (околу 28 грама) содржи повеќе антиоксиданси отколку збирот на антиоксиданси кои просечна личност ги добива од овошјето и зеленчукот. Но, за жал луѓето не ги конзумираат во доволна количина. Истражувањето сугерира дека би требало да јадеме повеќе ореви во склоп на здравата исхрана“, додал Винсон.
Еден грам ореви содржи приближно 70 единици на полофеноли – форма на антиоксиданс – што е повеќе од сите други јаткасти плодови кои Винсон ги тестирал. Полифенолите биле исто така до 15 пати посилни од оние кои се наоѓаат во други извори на антиоксиданси, како што е витаминот Е.
Винсон забележал дека оревите и сличните плодoви, општо содржат многу висококвалитетни протеини кои добро ги заменуваат хранливите материи од месото. Исто така содржат витамини, минерали и влакна, а немаат глутен.
Години на истражување го поврзуваат редовното консумирање на ореви или путер од кикирики со намален ризик од срцеви болести, одредени видови на рак, камења во жолчка, дијабетис тип 2 и други здравствени проблеми.