На сите познат како неизбежен зачин за пици и тестенини, ориганото е исклучително ефикасна билка која содржи бројни лековити состојки и есенцијални масла.
Истражувањата покажале дека има два до три пати поголемо антиоксидативно дејство од другите намирници. Од јаболките дури 42 пати поголемо, од компирите 30 пати, од портокалите 12, од бобинките 4 пати…
Чајот од оригано регулира бројни здравствени тегоби предизвикани од пад на имунитетот и нарушена цревна флора, а особено се препорачува во случај на бронхитис, настинка, воспаление на грлото.
Вкусот му е необичен, а горчината се задржува подолго време откако ќе го испиете. За да не згрешите со дозата, најдобро е да користите филтер чај.
Ако сакате сами да си направите, тогаш во 200мл зовриена вода ставете една до две лажички мелени листови оригано и оставете да стои поколпен околу пет минути. Потоа исцедете го.
Готовиот чај може да го чувате поклопен во поголем чајник и подолго време, бидејќи колку подолго стои, станува повкусен, но само додека е топол.