Откриени дополнителни ефекти на какаото

Во извештајот истражувачите ја изложуваат теоријата дека при сушење на сонце зрната какао имаат способност да трансформира прекурсори на витамин Д во витамин Д2.

Храна што содржи какао е досега непознат извор на витамин Д2, открија научниците од Универзитетот Мартин Лутер во Хале-Витенберг и Институтот Макс Рубнер.

Во извештајот истражувачите ја изложуваат теоријата дека при сушење на сонце зрната какао имаат способност да трансформира прекурсори на витамин Д во витамин Д2. Експертите ја потврдиле својата теорија по анализа на 100-тина различни производи што содржат какао. 

Најголеми количини на Д2 се содржани во путерот од какао и природната чоколада, додека во белото чоколадо тие се далеку помалку.

Витамините од Д групата се неопходни за човечкото тело. Нивниот недостаток го зголемува ризикот од респираторни заболувања, рахитис и остеопороза.

Претходно медицинските експерти заклучија дека консумирањето на природно чоколадо кое содржи висок процент на какао, го подобрува имунитетот и ја зголемува активноста на мозокот.