Откритие:една ќесичка чај содржи 16 микрограма пластика

Неколку научни студии изминативе години покажаа дека некои вреќички чај (особено оние направени од најлон или полипропилен) можат да ослободат милиони микропластични и нанопластични честички кога се потопат во топла вода.

Канадски научници откриле дека потопувањето на пластичните ќесички чај на температура од 95 Целзиусови степени отпушта околу 11, 6 милијарди парченца микропластика во само една шолја чај. Се работи за мошне ситни парчиња пластика со големина меѓу 100 нанометри и пет милиметри, и тоа е, напоменуваат, неколку пати повеќе отколку во други намирници.

„Сметаме дека тоа е премногу во споредба со други намирници кои содржат микропластика. Кујнската сол, која има релативно високо ниво од оваа материја, содржи отприлика 0,005 микрограмa пластика по грам. Шолја чај приготвена од ќесичка има илјада пати повеќе количество пластика, и тоа 16 микрограмa по шолја“, истакнала доктор Натали Туфенки од Универзитетот Мек Гил.

Анализите на потопените ќесички се обавени со електронски микроскоп и спектроскопија, а за да ја докажат штетноста на микропластиката. Научниците во иста вода ставиле водени инсекти кои не умреле, но имало очигледни последици во однесувањето и малформации во развојот.

Додека не бидат завршени и дополнителни истражувања, канадските стручњаци советуваат употреба на чај во хартиени ќесички или во изворен, сушен облик.  

Неколку научни студии изминативе години покажаа дека некои вреќички чај (особено оние направени од најлон или полипропилен) можат да ослободат милиони микропластични и нанопластични честички кога се потопат во топла вода.

ВАЖНО:

Најпознато истражување (2019):

Истражувачи од Универзитетот Мекгил во Канада (McGill University) во 2019 година открија дека една вреќичка чај направена од пластика, кога се потопува во врела вода (95°C), може да ослободи околу 11.6 милијарди микропластични и 3.1 милијарди нанопластични честички.

Клучни поенти од истражувањето:

  • Истражувањето се фокусираше на “луксузни” или “премиум” чаеви што користат пластични вреќички наместо традиционална хартија.

  • Овие пластични вреќички најчесто се направени од најлон или PET (полиетилен терефталат).

  • Се покажало дека само при едно варење, тие ослободуваат значителна количина честички.

  • Засега нема јасни податоци за директно штетно дејство врз здравјето, но внесувањето микропластика долгорочно е предмет на загриженост.

Што можеш да направиш:

  • Избегнувај чаеви со најлонски или “сјајни” вреќички.

  • Преферирај хартиени вреќички (без пластичен слој) или уште подобро – користи чај во ронлива форма со метален или порцелански инфузер.

  • Погледни ја амбалажата – ако не пишува точно од што е направена вреќичката, најверојатно не е хартија.