Една од тие намирници е чипсот, кој предизвика сензација во прехранбениот свет затоа што одделни американски медиуми како Natural news, Living traditionally, Healthy food house и многу други го прогласија за најотровна намирница на пазарот на храна во светот. И можеби не би било толку алармантно да не го консумираат милијадри луѓе и тоа во абнормални количества. Да, сите знаеме дека чипсот не е здрав, но дека е толку токсичен и дека апсолутно треба да се исклучи од секојдневната исхрана тоа никому не му е во целост јасно.
Да е, објаснуваат стручњаците, човештвото би престанало со консумирање на оваа канцерогена намирница. Но многу луѓе се убедени дека се приготвува од компир, а, како што наведуваат споменатите медиуми, тоа е далеку од вистината.
Според нив, во првата фаза од производството состојките како ориз, пченица, пченка и снегулки од компир се мешаат за да се добие тесто кое потоа се обликува во калапи по што се пржи во врело масло и се суши. Во последната фаза се додаваат засилувачи на вкусот кои сами по себе се токсични. Иако сите состојки за смесата од која се прави чипсот се генетски модифицирани, затоа што се поевтини и подостапни, една од најопасните состојки во чипсот не е додадена во процесот на производство, туку е нуспродукт на преработката.
Станува збор за акриламидот. Тоа е опасна канцерогена супстанца за која одамна е познато дека предизвикува рак кај животните, а токму чипсот ја содржи во ненормални количества, далеку од дозволените граници, велат гореспоменатите медиуми чија специјалност е исхраната.
До создавање на акриламидите доаѓа кај приготвувањето на храна која била изложена на термичка обработка со печење и пржење, заради што посебно се присутни во чипсот бидејќи после печењето на висока температура тој и се суши на висока температура.
Факт е дека сета храна која се обработува на температура над 100 степени ја содржи оваа канцерогена супстанца, а нивото на оваа материја во популарниот чипс е толку над дозволеното што во 2005 година Калифорнија тужела една фабрика затоа што не ги предупредувала своите потрошувачите за опасностите и отровите опасни по здравјето кои се наоѓаат во прехранбените производи.