Одделни намирници активно придонесуваат за регулирањето на нивоата на холестерол и со нивното вклучување во урамнотежената исхрана може да се држи холестеролот под контрола.
Најпрво тоа е овесот (овесните снегулки, производите од овесно брашно) кои помагаат во регулирањето на зголеменото ниво на холестерол. Потоа тоа се интегралните житарки и мешунките, производите од соја, јаткастите плодови, масната риба (туна, лосос, скуша), овошјето (особено јаболка, цитруси и зрнесто овошје), модриот патлиџан, бамјите и растителното масло (сончогледово, маслиново и масло од семки од грозје).
Кога станува збор за храната која неповолно влијае на нивоата на холестерол, тука спаѓаат: црвеното месо и месните преработки, маргаринот, хидрогенизираните масти и полномасните млечни производи.