Високиот притисок исклучително е опасен бидејќи може да предизвика дополнителни проблеми на целиот организам, па освен пиењето лекови, од особена важност е да се внимава што се јаде.
Овие пет намирници одлично помагаат во регулирањето на притисокот, и еве што треба задолжително да се наоѓа на вашата чинија.
ЦВЕКЛО – Истражување покажало дека пациентите со висок крвен притисок кои пиеле сок од цвекло, покажале неверојатен напредок во намалување на притисокот. Друга студија пак заклучила дека за тоа се заслужни нитратите во сокот кои го намалуваат крвниот притисок во рок од 24 часа.
БОРОВНИЦА – Преполни се со флавоноиди, го намалуваат нивото на лошиот холестерол и го регулираат крвниот притисок. Боровниците се речиси секогаш достапни, во свежа или во замрзната форма, а може да ги додадете при секој појадок или да ги консумирате наместо вечера.
КОМПИР – Калиум и магнезиум, два минерала кои помагаат во намалувањето на крвниот притисок, а кои се наоѓаат во компирот. Содржи и влакна кои се задолжителна состојка на секоја здрава диета, односно режим на исхрана.
МАСЛИНОВО МАСЛО – Ефикасно делува на липидите во крвта и истовремено го намалува крвниот притисок. Една од многубројните студии покажала дека крвниот притисок се намалува, колку повеќе користите маслиново масло.
ЦРНО ЧОКОЛАДО – Содржи флавоноиди, кои ги прават крвните садови еластични, е ефектот на намалување на притисокот е докажан во многу студии. На ден дозволете си 15гр црно чоколадо, со најмалку 70% какао.