Тиквичките, познати и како тиквички, се летни растенија од фамилијата на растението Cucurbitaceae, заедно со дињи, тикви и краставици.
Може да пораснат до повеќе од 1 метар во должина, но обично се собираат кога сè уште незрели – обично со димензии под 20 см. Се јавува во неколку сорти, кои се во боја од длабоко жолта до темно зелена.
Додека тиквите потекнуваат од Америка, оваа конкретна сорта првпат била развиена во раните 1800-ти во Италија.
Тиквичките се користат во народната медицина за лекување на настинки, болки и разни здравствени состојби.
Тиквичките се богати со неколку витамини, минерали и други корисни растителни соединенија.
Една чаша (223 грама) варени тиквички обезбедува:
Калории: 17
Протеини: 1 грам
Масти: помалку од 1 грам
Јаглехидрати: 3 грама
Шеќер: 1 грам
Влакна: 1 грам
Витамин А: 40% од референтниот дневен внес (РДИ)
Манган: 16% од RDI
Витамин Ц: 14% од RDI
Калиум: 13% од RDI
Магнезиум: 10% од RDI
Витамин К: 9% од RDI
Фолна киселина: 8% од RDI
Бакар: 8% од RDI
Фосфор: 7% од RDI
Витамин Б6: 7% од RDI
Тиамин: 5% од RDI
Исто така, содржи мали количини на железо, калциум, цинк и неколку други витамини од групата Б.
Особено, неговата богата содржина на витамин А може да го поддржи вашиот вид и имунолошки систем.
Суровите тиквички нудат сличен хранлив профил како и варените тиквички, но со помалку витамин А и повеќе витамин Ц, хранлива материја која има тенденција да се намалува со готвење.
РЕЗИМЕ
Тиквичките содржат различни витамини, минерали и корисни растителни соединенија. Варените тиквички се особено богати со витамин А, иако сировата тиквичка содржи малку помалку.
ИНТЕГРАЛНИ ТЕСТЕНИНИ СО БЕЛ ЛУК И ТИКВИЧКИ
- 400 гр.интегрални тестенини
- 200 гр.свежи сечкани тиквички
- 200 мл.блага неутрална павлака
- 100 гр.сирење горгонзола
- бел лук
- ладно цедено маслиново масло
- бибер
- морска сол
- варена пченка
Во голем сад со зовриена вода се варат тестенините не подолго од осум минути да бидат тврдо сварени на “ал денте” италијански начин.За тоа време настрана се става ладно цедено маслиново масло во тава.Во него се става едно бело лукче(не цело чешне, туку едно парче од чешнето), и откако маслиновото масло ќе го добие мирисот на лукот тој се вади и се додаваат тиквичките. Се цедат тестенините и се ставаат во тиквичките. Се ренда сирењето и се додава павлаката. Се посолува и се става бибер. Неколку пати се промешува и се служи топло.Варената пченка се додава на крај.